ΕΡΤ2 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «Να πεθαίνεις στα 30» 04.05.2018

ΕΡΤ2 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «Να πεθαίνεις στα 30» 04.05.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68

«Να πεθαίνεις στα 30»

(Mourir a trente ans / Half a life)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στις 23:50

Mourir a trente ans (1)

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 1982.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ρομάν Γκουπίλ.

Διάρκεια: 95΄

Mourir a trente ans (2)

Κινηματογραφική βιογραφία του Μισέλ Ρεκανατί, ηγέτη του μαθητικού κινήματος το Μάη του ’68 και στη συνέχεια επικεφαλής των «ομάδων περιφρούρησης» της τροτσκιστικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JCR).

Mourir a trente ans (3)

Ο Ρομάν Γκουπίλ, στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου τότε, έζησε τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη «από μέσα», όντας οργισμένος ακτιβιστής, σε πεζοδρόμια και οδοφράγματα. Πάντα μαζί του μια οχτάρα κάμερα, καθώς από τα μικρά του κιόλας χρόνια, προτιμούσε να κινηματογραφεί παρά να μιλάει. Πολιτικός του μέντορας, αλλά και κολλητός του, τότε, ο Μισέλ Ρεκανατί, ταγμένος επαναστάτης, παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε σύγκρουση, σε δεκάδες συζητήσεις για το μέλλον και την κατεύθυνση της επανάστασης, ταυτόχρονα, ένα παιδί με ένα διαρκές τραύμα μετά την ανακάλυψη πως ήταν υιοθετημένος.

Mourir a trente ans (4)

Στην πορεία, ο Ρομάν Γκουπίλ μπλέχτηκε για τα καλά με το σινεμά, ενώ ο Μισέλ αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στις καινούργιες εποχές. Δεν το κατάφερε ποτέ. Το 1978, πριν κλείσει τα τριάντα του, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Mourir a trente ans (5)

Ο Ρομάν Γκουπίλ, συγκεντρώνει το υλικό που τραβούσε τις μέρες της εξέγερσης και αποχαιρετά τον αγαπημένο του φίλο και μαζί του και τις μέρες της αθωότητας.

Η ταινία κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών 1982 και στη συνέχεια το Βραβείο Σεζάρ (Best First Work) 1983.

Mourir a trente ans (6)