ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ: «Μνήμη Πόντου» 20.05.2018

ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ: «Μνήμη Πόντου» 20.05.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

Με τον Βασίλη Βασιλικό

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Ο Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 12:55

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Μνήμη Πόντου»

Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον Πόντο και στη Γενοκτονία των Ποντίων, που επέτειος μνήμης της έχει οριστεί η 19η Μαΐου. Οι προσκεκλημένοι της εκπομπής είναι όλοι ποντιακής καταγωγής, με ερευνητικό έργο για το ποντιακό ζήτημα.

Νίκος Μιχαηλίδης, Βασίλης Βασιλικός

Ο Νίκος Μιχαηλίδης, ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ,  συνομιλεί με τον Βασίλη Βασιλικό για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκτόπισης των Ποντίων, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής τους παράδοσης, όπως η μουσική.

Αντώνης Παυλίδης, Βασίλης Βασιλικός

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αντώνης Παυλίδης, με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει χαλασμός, καταστροφή), μας ταξιδεύει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα ώς τη σημερινή εποχή, μέσα από τη συγκλονιστική πορεία μιας οικογένειας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Μαρία Προκοπίδου

Η νεαρή Μαρία Προκοπίδου, μας παραδίδει ένα χρονικό αναμνήσεων, μια ιστορική αναδρομή από την Άτρα του Πόντου, γενέτειρα σημαντικού αριθμού των προσφύγων της Αριδαίας. Η προσεγμένη καταγραφή μαρτυριών, ηθών και εθίμων, βασισμένη σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον των νεότερων γενεών Ποντίων για τις ρίζες τους.

Πασχάλης Κιτρομηλίδης

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, μας παρουσιάζει το εμβληματικό πεντάτομο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Η Έξοδος», εκ του οποίου οι τρεις τόμοι αφιερώνονται στη μετακίνηση πληθυσμών από τον Πόντο.

Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης προσεγγίζει και τεκμηριώνει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.