Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – 55 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – 55 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη 22.05.2018

 Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Πενήντα πέντε χρόνια από τη δολοφονική επίθεση
κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη

vlcsnap-2018-05-15-20h35m30s885

Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/rimeik-grigoris-lamprakis/ επεισόδιο της εκπομπής «Ριμέικ» με αφιέρωμα στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

vlcsnap-2018-05-15-20h30m50s835

Η εκπομπή προβλήθηκε το 2003 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη και αναφέρεται στη ζωή, στους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες, αλλά και στη δολοφονία του, που υπήρξε ορόσημο για τη μετέπειτα πολιτική ζωή.

vlcsnap-2018-05-15-20h32m48s682

Ο Μανώλης Γλέζος μιλά για τον Γρηγόρη Λαμπράκη τονίζοντας ότι: «Ήταν ένας μαχητής της ζωής και των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων». Θυμάται τη συμμετοχή τους με την ελληνική αντιπροσωπεία στην μεγάλη πορεία ειρήνης Ολντερμάστον-Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963, αλλά και την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά (21 Απριλίου), όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση, κατάφερε να διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, μέχρι να τον συλλάβει η αστυνομία. Μιλά επίσης για τη δολοφονία του, χαρακτηρίζοντάς την: «θυσία, που υπήρξε καταλύτης μέσα στο λαϊκό κίνημα». Γίνεται ακόμα αναφορά στο ταξίδι του στην Αγγλία, προκειμένου να μετάσχει σε διαδήλωση για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, και στη σύγκρουσή του με τη Φρειδερίκη. Για το θέμα αυτό προβάλλεται απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη της Μπέτυς Αμπατιέλου στην εκπομπή.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ

«Δεν ήταν τυχαία ούτε η επιλογή του προσώπου, ούτε ο τρόπος με τον οποίον έγινε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, τ. πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Λαμπράκηδων. Ο Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος και τ. υπουργός συμπληρώνει: «Ένας από τους λόγους της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ακριβώς το να πλήξουν το κίνημα της ειρήνης και να το πλήξουν στο πρόσωπο που μπορούσε να προσελκύσει νέους οπαδούς και να διευρύνει την επιρροή του κινήματος». Εξηγεί επίσης, γιατί το φιλειρηνικό κίνημα ήταν συνώνυμο με την αντιδεξιά δράση. Τέλος, για τα γεγονότα και το φιλειρηνικό κίνημα εκείνης της εποχής μιλά ο Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος και γραμματέας της Επιτροπής Μπέρτραντ Ράσελ.vlcsnap-2018-05-15-20h30m41s754

Στην εκπομπή προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την πορεία Ολντερμάστον-Λονδίνο, από την  1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη, από την κηδεία του, όπως επίσης κι ένα σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ2