ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68 «Εξεγέρσεις» 26.05.2018

ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68 «Εξεγέρσεις» 26.05.2018

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68

 «Εξεγέρσεις»

(Uprising)

France. Paris. Mai 1968.

Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Οι εξεγέρσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί να πυροδοτηθεί οπουδήποτε, άσχετα από τις αιτίες. Η πραγματική εξέγερση όμως, αυτή που στρέφεται κατά πολιτικού καθεστώτος, είναι σπάνιο φαινόμενο και όσο βίαιες και αν είναι οι διαδηλώσεις και οι αντικαθεστωτικές κινήσεις, δεν κλιμακώνονται πάντα σε εξέγερση. Θα δούμε εδώ τις ιστορικές εξεγέρσεις στη Γαλλία τον Μάη του ’68, στην Τσεχοσλοβακία την Άνοιξη της Πράγας και από το Ιράν με την επανάσταση κατά του Σάχη στην πιο πρόσφατη στην Τυνησία το 2012.

CHINA. Beijing. Tiananmen Square protests. 1989.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις 17:00
Επεισόδιο 4ο (τελευταίο): «Η έξοδος»

Η διάλυση της Συνέλευσης (Γαλλία), η βίαιη και ένοπλη επέμβαση (Κίνα), η ανάληψη της εξουσίας μετά την εξολόθρευση των αντιπάλων (Ιράν), ένα στρατιωτικό πραξικόπημα (Πολωνία). Αυτές οι διαφορετικές δράσεις που κατέστειλαν την εξέγερση έχουν ένα κοινό σημείο: την άρση των κινητοποιήσεων. Κανείς δεν έχει επαρκή μέσα να αμφισβητήσει τη νέα κατάσταση και όταν καλώς ή κακώς η εξέγερση καταστέλλεται, παύει η αβεβαιότητα.

Mikhail S. Gorbachev, Wojciech Jaruzelski

Όμως, μία εξέγερση μπορεί και πάλι να προκαλέσει αποτελέσματα ακόμα και μετά το τέλος της. Το 1989 η εξέγερση στην Πολωνία οδήγησε στο γκρέμισμα του Τείχους, ένα φαινόμενο ίδιο με αυτό της Τυνησίας, όπου η εξέγερση άρχισε είκοσι δύο χρόνια αργότερα από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Rachid Ammar

Iran Revolution 1979 EP4_POLOGNE_PAR181212