Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μ. Αργυράκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μ. Αργυράκη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Μίνως Αργυράκης – 26 Μαΐου 1998

ΜΙΝΩΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ3

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του Μ. Αργυράκη, στις 26 Μαΐου 1998, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/minos-argyrakis-26-ma%CE%90oy-1998/ την εκπομπή του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, «Μονόγραμμα».

ΜΙΝΩΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ2

Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του σπουδαίου ζωγράφου, σκιτσογράφου και σκηνογράφου, που γυρίστηκε το 1984 στο εργαστήρι του στο Παγκράτι και στην Αίγινα και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.

vlcsnap-2018-05-21-19h26m19s939

Ο Μίνως Αργυράκης αρχίζει την αφήγησή του από τα παιδικά του χρόνια, που σημαδεύτηκαν από την κόλαση της προσφυγιάς. Θυμάται πώς έφτασε στην Αθήνα στα εφτά του χρόνια και πώς, τελειώνοντας το κολέγιο, το 1937, βρέθηκε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, ενώ ο ίδιος το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να ζωγραφίζει. Οι δύο αποτυχημένες απόπειρές του να περάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών δεν τον απογοήτευσαν. Αντίθετα, παράλληλα με τη δράση του στο βουνό, ως μέλος της ΕΠΟΝ, τη σύλληψη και την κράτησή του στο στρατόπεδο της Ελ-Ντάμπα, ξεκίνησε και την καριέρα του.

vlcsnap-2018-05-21-19h33m06s907

Ο Μίνως Αργυράκης αναφέρεται επίσης, στη στήριξη που είχε από τον Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και στη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέξη Σολωμό και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, ενώ θυμάται σημαντικές στιγμές της πορείας του. Ανάμεσά τους η έκθεση στο Ζυγό το 1960, οι παραστάσεις «Οδός Ονείρων» και «Μαγική Πόλις», η δημιουργία του χώρου καλλιτεχνικού πειραματισμού «Η κιβωτός της Άμυ», τα βιβλία του «Ο γύρος του κόσμου» και «Ο γύρος της Ελλάδας», η πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, τα ταξίδια και οι εκθέσεις του στο εξωτερικό, οι τηλεοπτικές συνεργασίες που ακολούθησαν κ.ά.

ΜΙΝΩΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Ακόμη, στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται πολλά από τα έργα του, όπως σκίτσα και πίνακες, σκηνογραφικές του δημιουργίες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων που φιλοτέχνησε, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προσωπικές του στιγμές, ενώ η μουσική της «Πορνογραφίας» και της «Οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι επενδύουν μουσικά την εκπομπή.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σγουράκης.

vlcsnap-2018-05-21-19h38m23s477