ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Σήμερα εδώ, ο σκοπός μας είναι να...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Σήμερα εδώ, ο σκοπός μας είναι να ζήσουμε μέχρι την άνοιξη» 02.06.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Σήμερα εδώ, ο σκοπός μας είναι

να ζήσουμε μέχρι την άνοιξη»

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00
Gilles Cohen, από τη σειρά Τατουάζ αριθμών από το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, αρχές δεκαετίας 1990.
Gilles Cohen, από τη σειρά Τατουάζ αριθμών από το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, αρχές δεκαετίας 1990

Μετά την παρουσίαση της πρωτότυπης έρευνας για τη μεταστροφή των ναζί γιατρών σε κατά συρροήν δολοφόνους, η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος διευρύνει το ερευνητικό πεδίο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στις 12:00 παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σήμερα εδώ, ο σκοπός μας είναι να ζήσουμε μέχρι την άνοιξη», που αναφέρεται στην παρέκκλιση της Ιατρικής από τις ηθικές αρχές της. Ο τίτλος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ είναι παρμένος από το βιβλίο του Πρίμο Λέβι, «Εάν αυτό είναι άνθρωπος».

Με την καθοδήγηση διάσημων πανεπιστημιακών δασκάλων, μεγάλος αριθμός ιατρών στράφηκε ενάντια στους συνανθρώπους τους, θεωρώντας ότι οφείλουν να υπηρετούν το έθνος τους και όχι τον συνάνθρωπό τους. Κατασκεύασαν μία επιστημονικοφανή βάση για τη δικαιολόγηση του ρατσισμού και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Προώθησαν τη θέση ότι η κοινωνία δεν πρέπει να δαπανά πόρους για όσους δεν της είναι χρήσιμοι.

Για να καθαρίσει το γενετικό υλικό της φυλής τους, στείρωσαν στη Γερμανία και την Αυστρία 400.000 συμπατριώτες τους (προγράμματα υποχρεωτικών στειρώσεων γίνονταν ώς τη δεκαετία του 1960 και σε άλλες «προηγμένες» χώρες). Δολοφόνησαν σε ιατρικές μονάδες περίπου 100.000 ασθενείς τους, που δεν ήξεραν πώς να τους θεραπεύσουν. «Αξιοποίησαν» τις τεχνικές μαζικών δολοφονιών με ιατρικά μέσα που ανέπτυξαν, για τη δολοφονία σε πέντε βιομηχανίες θανάτου περίπου 3.000.000 φυλετικών εχθρών (οι περισσότεροι «έπασχαν» από την «ανίατη και κληρονομήσιμη» νόσο «Εβραίος»). Χρησιμοποίησαν κρατούμενους-σκλάβους ως πειραματόζωα με τρόπο που η ναζιστική νομοθεσία δεν επέτρεπε ακόμη και στην περίπτωση τρωκτικών. Η πλειοψηφία τους θεωρούσε σωστή τη δράση τους και μετά το τέλος του πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι τιμωρήθηκαν.

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος καλεσμένος της «Αφύλαχτης Διάβασης» είναι ο Τζων Καλέφ-Εζρά, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Σήμερα εδώ, ο σκοπός μας είναι να ζήσουμε μέχρι την άνοιξη»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi