ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η  Μεγάλη του Γένους Σχολή» (Β΄ μέρος)...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η  Μεγάλη του Γένους Σχολή» (Β΄ μέρος) 30.06.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης
«Η Μεγάλη του Γένους Σχολή –
Β΄ μέρος: Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο»

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, στο πλαίσιο του κύκλου των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και ώρα 12:00, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μία Σχολή που τα ίχνη της χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία αποτέλεσε και αποτελεί φάρο εκπαίδευσης για τους Ρωμιούς της Πόλης.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου. Το νεότερο κτίριό της, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη, δεσπόζει στον πέμπτο λόφο της επτάλοφης Πόλης. Οι μαθητές της Σχολής έρχονταν κάθε πρωί από διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με τα μικρά βαπόρια της γραμμής που διέπλεαν τη Θάλασσα του Μαρμαρά και περνούσαν κάτω από τη γέφυρα του Ουν Καπανέ. Και έμοιαζαν σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο.

Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η εκπομπή ταξιδεύει μέχρι την περιώνυμη συνοικία των Ταταούλων και παρουσιάζει ένα μοναδικό ηχητικό τεκμήριο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι απόφοιτοι της Μεγάλης του Γένους Σχολής Θεοφάνης Βασαγεώργης (του 1960) και Βασίλης Κυρατζόπουλος (του 1978), μιλούν για τα μαθητικά τους χρόνια και ανασυνθέτουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα της Σχολής. Ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης αποτίνει τον δικό του φόρο τιμής στον πατέρα του Θεοχάρη Ανεστίδη, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος και αργότερα ως γραμματέας της Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μία μαρτυρία-τεκμήριο. Ο πατήρ Γεννάδιος Μαυράκης, κατά κόσμον Νικόλαος Μαυράκης, εξιστορεί τη σύγχρονη ιστορία της Σχολής και θυμάται τα χρόνια που διετέλεσε σχολάρχης.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Ηχοληψία ηχογραφημένων μερών: Γιώργος Κωστόπουλος, Θανάσης Βουτέρης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης»

«Η Μεγάλη του Γένους Σχολή – Β΄ μέρος: Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi