Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 07.07.2018

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 07.07.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

«Σταύρος Ζουμπουλάκης» (συγγραφέας)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, στις 15:00

Ο συγγραφέας και στοχαστής Σταύρος Ζουμπουλάκης αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», που μεταδίδεται το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 και ώρα 15:00 στην ΕΡΤ2.

O Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στα Ελληνικά Γράμματα. Διακριτικός αλλά και εξομολογητικός, στοχαστής, αλλά ξεκάθαρος στις απόψεις του, προσεγγίζει τα θέματα χωρίς κραυγές και εξάρσεις, αλλά με μια χαρακτηριστική δική του ηπιότητα και σύνεση. Πολυγραφότατος, μ’ έναν λιτό αλλά και μεστό λόγο, συγγραφέας ο ίδιος, μελετά με πάθος άλλους σπουδαίους συγγραφείς, και μνημονεύει Παπαδιαμάντη με μια αιρετική θα λέγαμε θεώρηση, αφού φανερώσει πτυχές του Σκιαθίτη συγγραφέα που οι περισσότεροι προσπερνούν.

Γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Στην ηλικία των έξι χρόνων η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Γιος ιερέα, βίωσε τη δυσκολία αλλά και την ευλογία ενός τέτοιου προνομίου, αφού έτσι προσχώρησε «σ’ έναν κόσμο, τον λειτουργικό κόσμο της Εκκλησίας με πάρα πολύ μεγάλο πλούτο».

Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας, μια σχολή που δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα, γι’ αυτό και όταν τέλειωσε έφυγε για το Παρίσι για να σπουδάσει Φιλοσοφία.

«Η περίοδος του Παρισιού ήταν μια περίοδος βουλιμικού διαβάσματος, διάβαζα ασταμάτητα από το πρωί μέχρι το βράδυ, δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε ώρες την ημέρα», λέει. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1980 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του και έμεινε οριστικά, μαζί με την οικογένειά του που μόλις είχε αποκτήσει το πρώτο της παιδί.

Δίδαξε δεκαπέντε χρόνια στη Μέση εκπαίδευση, ένα επάγγελμα που αγάπησε, που το ένιωσε σαν «παράδεισο, περιβόλι, κήπο αληθινό» παρότι ως μαθητής δεν το αγαπούσε.

Όμως, κάποια στιγμή ήρθε η πρόταση να αναλάβει ως διευθυντής το περιοδικό «Νέα Εστία», το ιστορικό και μακροβιότερο λογοτεχνικό περιοδικό, στο οποίο εργάστηκε από το 1998 ώς το 2012.

Από το 2008, είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Πρόκειται γα ένα δραστήριο ίδρυμα Βιβλικών Σπουδών. Στα χέρια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, έχει δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Γίνονται σεμινάρια και μαθήματα των κλασικών βιβλικών γλωσσών. Διδάσκονται δωρεάν αρχαία εβραϊκά, συριακά και αρμένικα. Σκοπός του  ιδρύματος, είναι να αναδειχθεί η  σημασία της βιβλικής σκέψης και παράδοσης.

Το 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία -υπό την εποπτεία του- μεταφέρθηκε ήδη από το νεοκλασικό κτίριο του Χάνσεν, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σ’ έναν υπερσύγχρονο χώρο 22.000 τ.μ.

«Οφείλω να πω ότι με συγκινεί αυτό, με ικανοποιεί. Το γεγονός ότι βρέθηκα στη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο, σε μια αποφασιστική στιγμή της που δεν μετακομίζει απλώς αλλά κάνει ένα νέο βήμα στην ιστορία της. Είναι κάτι που οφείλω να ομολογήσω ότι με συγκινεί, με ικανοποιεί και δοθέντος ότι μάλλον τα καταφέραμε μου δίνει και μια βαθιά ικανοποίηση», λέει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από αριστερά: Στέλιος Σγουράκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ηλίας Γιαννακάκης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.

Μοντάζ: Αποστολία Παπαϊωάννου.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.