Το Β΄ μέρος του αριστουργηματικού διηγήματος «Ο αχυρώνας φλέγεται» στο Τρίτο Πρόγραμμα 15.07.2018

Το Β΄ μέρος του αριστουργηματικού διηγήματος «Ο αχυρώνας φλέγεται» στο Τρίτο Πρόγραμμα 15.07.2018

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ…
Το δεύτερο μέρος του αριστουργηματικού διηγήματος
«Ο αχυρώνας φλέγεται» του Ουίλιαμ Φόκνερ
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, ώρα 16:30

Την Κυριακή  15 Ιουλίου 2018 και ώρα 16:30, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Ένα διήγημα, μια ανάσα…» παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του εκτενούς και αριστουργηματικού διηγήματος «O αχυρώνας φλέγεται» του βραβευμένου με  Νόμπελ Λογοτεχνίας (1949) Αμερικανού συγγραφέα Ουίλιαμ Φόκνερ (1897-1962), με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του στις 06.07.1962.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή διηγήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Tο εναγώνιο δίλημμα ενός δεκάχρονου αγοριού, που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή στον βίαιο πατέρα του και στην επώδυνη χειραφέτηση.

Ο συγγραφέας όρισε, στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ, ως το μοναδικό θέμα για το οποίο αξίζει να γράφει κανείς: «Το  πρόβλημα  του ανθρώπινου ψυχικού χώρου που βρίσκεται σε μάχη με τον εαυτό του».

«Ο αχυρώνας φλέγεται», εκτός από μια κλασική ιστορία ενηλικίωσης, αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα αυτής της σύγκρουσης που διατρέχει ολόκληρο το έργο του Φόκνερ.

Ακόμη, αναδεικνύονται οι ταξικές και φυλετικές ανισότητες στον αμερικανικό Νότο την περίοδο της Ανασυγκρότησης, ο ρατσισμός που διαποτίζει τις κοινωνικές σχέσεις, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών και το πώς αυτές τροφοδοτούν το μίσος διαιωνίζοντας τον κύκλο της βίας.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου.

Τεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Κασσελάκης.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, ώρα 16:30

Εκπομπή: «Ένα διήγημα, μια ανάσα…»

«Ο αχυρώνας φλέγεται» του Ουίλιαμ Φόκνερ

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma