Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ηλία Βενέζη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ηλία Βενέζη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ 

στον Ηλία Βενέζη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από το θάνατο του Ηλία Βενέζη, στις 3 Αυγούστου 1973, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/ilias-venezis-3-aygoystoy-1973/ το σπάνιο ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Σας μιλά ο φίλος σας», με τη φωνή του Μικρασιάτη λογοτέχνη.

Ο Ηλίας Βενέζης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ‘30 στο χώρο της πεζογραφίας. Ο συγγραφέας της «Γαλήνης» και της «Αιολικής Γης» γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας το 1904. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του κατέφυγε στη Μυτιλήνη. Το 1927 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα αθηναϊκά γράμματα ενώ το 1931 εκδίδεται στη Μυτιλήνη «Tο Nούμερο 31328», βιβλίο που τον καθιέρωσε ως συγγραφέα. Το 1939 το μυθιστόρημά του «Γαλήνη» βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Για τις πολιτικές του ιδέες διώχθηκε από το νόμο του «Ιδιωνύμου», από τη Δικτατορία του Μεταξά και φυλακίσθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επί 27 χρόνια εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αρθρογραφούσε επίσης σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η συνεργασία του με το ΕΙΡ ξεκίνησε το 1954 με την προσωπική του εκπομπή «Σας μιλά ο φίλος σας. Για τη ζωή, για την Ελλάδα, για τον άνθρωπο», η οποία μεταδίδονταν κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι το 1971. Παράλληλα, διατηρούσε τις εκπομπές «Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα» και «Πλοία και Θάλασσα». Στο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προέρχεται από τη σειρά εκπομπών «Σας μιλά ο φίλος σας…» και μεταδόθηκε το 1970 από το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΙΡ, ο Ηλίας Βενέζης μεταφέρει στον ακροατή τις εντυπώσεις του από την ιστορική περιδιάβασή του στα φράγκικα κάστρα της Λέσβου και της Μεθώνης.