Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Γιανκίν Βαρ, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης»...

Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση: «Γιανκίν Βαρ, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης» 04.08.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Γιανκίν Βαρ, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης»

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, ώρα 12:00-13:00

Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το κέντρο της Θεσσαλονίκης το 1917 και άλλαξε δια παντός την πολεοδομία και την όψη της, παρουσιάζει η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, από τις 12 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές όσον αφορά στις αιτίες και στην αρχική εστία της πυρκαγιάς, 101 χρόνια αργότερα.

Βασιλική Αθυρίδου

Μοναδικό τεκμήριο είναι η αφήγηση της Βασιλικής Αθυρίδου, γεννηθείσας το 1911, τελευταίας επιζώσας του γεγονότος, η οποία αφηγείται αποκλειστικά στην ΕΡΤ τα όσα έζησε ως εξάχρονο κορίτσι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της 5ης Αυγούστου του 1917 αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης στο πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, τα τοπόσημά της και, φυσικά, τη συνύπαρξη της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής κοινότητας. Επιπλέον, παρουσιάζεται το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, παρά την υποστήριξή του από την τότε κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Οργάνωση παραγωγής:Έφη Γιαννιώτη

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Γιανκίν Βαρ, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi