ΕΡΤ1 – «Europe» 15.09.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 15.09.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οκτώ μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου, με αφορμή την ετήσια ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» -που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκoύ Κοινοβουλίου- και μεταδίδεται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Το 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Προσφυγικό, τρομοκρατία,  άνοδος ρατσιστικών και ξενοφοβικών κινημάτων, αύξηση των φωνών που ζητούσαν ακόμα και διάλυση της Ένωσης, επερχόμενο Brexit, διαφωνίες στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, ένταση των σχέσεων με τη Ρωσία, τριβές στις σχέσεις με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα μέσα στους κόλπους της Ένωσης που αναζητεί νέα ταυτότητα και προσανατολισμό.

Στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ έστειλε πολλά μηνύματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κίνδυνο του εθνικισμού στην Ευρώπη, την υπεράσπιση του κράτος δικαίου, το μεταναστευτικό και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το Brexit, την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας «ηράκλειους άθλους» τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης.

Με την επικείμενη αποχώρηση Γιούνκερ και οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα έχουμε μία τελείως διαφορετική Ευρώπη με αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και με ένα βαθύ και σταθερό διχασμό στους κόλπους της Ένωσης. Τα δύο μπλοκ των ευρωπαϊστών με επίκεντρο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και των ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών με επίκεντρο τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Ούρμπαν αναμένεται να συγκρουστούν το αμέσως επόμενο διάστημα για το μέλλον της Ευρώπης.

Τι σηματοδοτεί η τελευταία ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πώς διαμορφώνεται η  Ευρωπαϊκή Ένωση  του 2025;  Θα είναι καλύτερη ή όχι; Μπορούν οι σημερινοί ηγέτες να συνεχίσουν τα οράματα  των «πατέρων της ευρωπαϊκής ιδέας»; Γιατί δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν διάλυση της Ένωσης και ανατροπή όλων όσων έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 60 χρόνια; Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανεργία των νέων, οικονομία και ανάπτυξη τα κρίσιμα  ζητήματα.  Μπορούν οι Βρυξέλλες να πείσουν τους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην ευημερία αλλά και την προστασία τους; Σε ποια συμπεράσματα οδηγούν τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου και πώς μπορούν να αξιολογηθούν από τις πολιτικές δυνάμεις;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

  • Τι δείχνουν οι πρώτες συζητήσεις για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν; Πώς αυτή η «αναμέτρηση» θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης; Οι πρώτες πιθανές υποψηφιότητες και οι συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Τι προσφέρει η συμφωνία για το χρέος στην οικονομία; Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται; Ποιες δεσμεύσεις είναι απαραίτητες; Θα αλλάξει και πόσο η καθημερινότητα των πολιτών; Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.
  •  Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, είναι οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κώστας Παπαδάκης  (ΚΚΕ), Μίλτος Κύρκος (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος), καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.

Εύα-Μπούρα-2-1