ΕΡΤ1 – «Europe» 22.09.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 22.09.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τις έθεσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια καλύτερη και κυρίως ενωμένη Ευρώπη αλλά και η σημασία της ενεργοποίησης για πρώτη φορά του άρθρου «7» για κυρώσεις σε κράτος-μέλος, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που μεταδίδεται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Η φετινή συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Στρασβούργο, έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Oι  ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι αναμφισβήτητα μία μάχη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων που θέλουν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Τα δύο μπλοκ των ευρωπαϊστών με επίκεντρο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και των ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών με επίκεντρο τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Ούρμπαν, και όχημα τη μεταναστευτική πολιτική, αναμένεται να συγκρουστούν το αμέσως επόμενο διάστημα για το μέλλον της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή η Ένωση καλείται επιτακτικά να απαντήσει σε διλήμματα υπαρξιακής σημασίας, καθώς με την ενεργοποίηση του άρθρου 7 που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και την καταδίκη της πολιτικής του Ούγγρου Πρωθυπουργού επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε ακροδεξιές πρακτικές αν και κάποιες χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης.

Στην ανάγκη να εφαρμοστούν δύσκολες πολιτικές συναινέσεις, ώστε να μείνει ενωμένη η Ευρώπη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Γιούνκερ που έστειλε πολλά μηνύματα για τον κίνδυνο του εθνικισμού στην Ευρώπη, την υπεράσπιση του κράτος δικαίου, το μεταναστευτικό και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το Brexit και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τι σηματοδότησε η τελευταία ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη το επόμενο διάστημα; Τι δείχνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταδικάσει την πολιτική Ούρμπαν; Τι ρόλο θα παίξει η επιλογή των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν; Ποιος ο ρόλος των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Πώς είδαν τις εξαγγελίες Γιούνκερ ξένοι και Έλληνες ευρωβουλευτές;

Το θέμα των φυσικών καταστροφών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων; Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι και στη Ραφήνα.

Από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μέχρι τις φθηνότερες τηλεφωνικές κλήσεις, την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της Ευρώπης, είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος του 2018.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας, o επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου -πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, καθώς και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ Μενέλαος Γκίβαλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.

Εύα-Μπούρα-2-1