Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιάννη Νεγρεπόντη (22.09.1991)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιάννη Νεγρεπόντη (22.09.1991)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γιάννη Νεγρεπόντη

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Νεγρεπόντη (22 Σεπτεμβρίου 1991), που έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος», μελοποιημένα από τον Μάνο Λοΐζο, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giannis-negrepontis-22-septemvrioy-1991/ τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο στιχουργός της εβδομάδας – Τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη».

Πρόκειται για εκπομπή του 1983, στην οποία αυτοπαρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης (8/8/1930 – 22/9/1991). Προέρχεται από τη ραδιοφωνική σειρά «Ο στιχουργός της εβδομάδας» με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση, που μεταδίδονταν από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που ολοκληρώθηκε σε 4 συνέχειες, στο οποίο ο Γιάννης Νεγρεπόντης μιλάει για τη δουλειά του και αφηγείται στιγμές από τη συνεργασία του με Έλληνες συνθέτες που μελοποίησαν τα τραγούδια του.

Σ’ αυτή την πρώτη εκπομπή, ο Γιάννης Νεγρεπόντης αναλύει τις έννοιες «στιχουργός» και «ποιητής» και ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται. Ξεκινώντας να γράφει σε νεαρή ηλικία, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την ποίηση, κάνοντας λόγο για τις φόρμες τις οποίες ακολούθησε. Μιλάει επίσης, για την επιρροή που άσκησε στα γραπτά του το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Καθώς η πρώτη του δοκιμή σε μορφή τραγουδιού ήταν το «Τρίτος Παγκόσμιος» (1974), που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος, αφηγείται τη γνωριμία του μαζί του και τη μεταξύ τους συνεργασία, αρχικά σε μια σειρά από εργατικά τραγούδια. Εξηγεί ακόμη, την αφετηρία της έμπνευσής του για το τραγούδι «Τ’ ακορντεόν» (1974) (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης, μουσική: Μάνος Λοΐζος) που τόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Τέλος, αναφέρεται στο τραγούδι «Προσευχή» από το άλμπουμ «Τα Νέγρικα» (1975) και στις συνθήκες που το δημιούργησαν.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια «Ρέκβιεμ» (1973 – στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης), «Τρίτος Παγκόσμιος» (με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου), «Τ’ ακορντεόν» (με τον Μάνο Λοΐζο), «Προσευχή» (με τη Μαρία Φαραντούρη).

Η εκπομπή μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα στις 11 Ιουλίου 1983.

Παραγωγή: Έφη Πουλοπούλου