Ο Βασίλης Κωστόπουλος για την ΕΡΤ σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Βασίλης Κωστόπουλος για την ΕΡΤ σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Βασίλης Κωστόπουλος για την ΕΡΤ

σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας των δημόσιων ΜΜΕ, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στην ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος των ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των επίσημων οργάνων της Ε.Ε. μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την αιτιολογία ότι το ολοσχερές κλείσιμο ενός οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, που προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο κ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ ως υπόθεση εργασίας όχι μόνο για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της, καθώς δόθηκε προβάδισμα στην ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, και γενικότερα στις δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η εγγύηση για τη λειτουργία ενός δυαδικού συστήματος ΜΜΕ (δημόσιων και ιδιωτικών) στην Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης όπως ορίζεται στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ. Από πλευράς της, η EBU αντιμετώπισε την υπόθεση ως ευκαιρία για να αποσαφηνισθούν οι υποχρεώσεις των κρατών που υπόκεινται στη Σύμβαση να διασφαλίσουν την ελευθερία και τον πλουραλισμό στα Μέσα».

Δείτε εδώ το βίντεο της ημερίδας: https://alde.livecasts.eu/role-of-independent-public-service-media-for-democracy-in-europe