Οι Μάρηδες της Θράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ...

Οι Μάρηδες της Θράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ΕΡΤ Ορεστιάδας 06.10.2018

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Δω στουν απάνου μαχαλά»
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα χωριά των Μάρηδων στη Θράκη
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00
Φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας Λιγούδη

Ένα ιστορικό και λαογραφικό ταξίδι στα 13 χωριά των Μάρηδων της Θράκης πραγματοποιεί η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», με το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Δω στουν απάνου μαχαλά», που θα μεταδοθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00-14:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα και την ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας Λιγούδη

Το εξαιρετικό αυτό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί ζωντανά σε κοινή δικτύωση του Πρώτου Προγράμματος και της ΕΡΤ Ορεστιάδας, εστιάζει στον κοινωνικό χώρο των Μάρηδων και στην οργάνωση της καθημερινής ζωής τους. Οι κλειστοί γάμοι, οι τελετουργίες που συνδέονται με τον κύκλο της ζωής, οι γιορτές και τα πανηγύρια τους, τα έθιμα που σχετίζονται με τον κύκλο των εποχών, όντας κατά βάση αγροτικές κοινότητες.

Για εκείνα όμως τα στοιχεία που είναι ευρύτερα γνωστοί οι Μάρηδες είναι οι φορεσιές και τα τραγούδια τους. Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ υπάρχουν σημαντικές καταγραφές της μουσικής και της ενδυματολογικής τους παράδοσης.

Αδέρφια Λιγούδη από Ασβεστάδες Έβρου – Από αριστερά: Η Δέσποινα Καϊμακαμούδη- Λιγούδη, η Αποστολία Ζαρκουλούδη – Λιγούδη, ο Κώστας Λιγούδης με τη σύζυγό του Αγγελική, ο Πασχάλης Λιγούδης, η Αθανασία Καραγιάννη – Λιγούδη και η Σουλτάνα Μπιντικούδη – Λιγούδη (φωτο από το αρχείο της οικογένειας Λιγούδη)

Στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Ορεστιάδας θα βρίσκονται τα έξι αδέλφια Λιγούδη, ηλικίας από 80 έως 90 χρόνων, οι οποίοι αποτελούν τους σημαντικότερους φορείς της παράδοσης των Μάρηδων. Θα τραγουδήσουν, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα μιλήσουν για τα έθιμα του φθινοπώρου και για όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται με την καθημερινή ζωή τους.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς ΣίδερηςΒασίλης Πρεμίδης

Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στην ΕΡΤ Ορεστιάδας FM 101.0 και 103.5.

Φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειας Λιγούδη

Info:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Δω στουν απάνου μαχαλά»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-orestiada

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο webradio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Σημειώνεται ότι ο δημιουργός της εκπομπής Θωμάς Σίδερης είναι υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Δημοσιογράφου για το 2018, στο πλαίσιο του θεσμού Prix Europa, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από πρόταση της ΕΡΤ για την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση».