ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 13 & 14.10.2018

ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 13 & 14.10.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

……………………………………………………………………………………….

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

16.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)    W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

«ΜΟΔΑ» – Α’ Μέρος 

Ο «πόλεμος της φούστας» και οι αλλαγές που έφερε η μόδα στην ελληνική κοινωνία. Από τους διάσημους μόδιστρους, στις άσημες μοδίστρες και το κυνήγι του ποδόγυρου. 

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τη μόδα και τους ανθρώπους της, που θα ολοκληρωθεί σε δύο εκπομπές.
Η έρευνα ξεκινά από τα χρόνια του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου (1926) που επέβαλε η φούστα να μην ξεπερνά τα 30 εκατοστά από το έδαφος.
Η εκπομπή εντόπισε σπάνιες φωτογραφίες της πρώτης ανύποπτης παραβάτιδος, που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με «ακάλυπτες» τις γάμπες και τους αστραγάλους. Η δίκη αυτή ήταν η αρχή ενός πολέμου, που ξεκίνησε με τη διαπόμπευση μιας 22άχρονης, και κορυφώθηκε τη δεκαετία του ΄60, με την εισβολή της μίνι φούστας.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και είχε πολλά αθώα θύματα. «Της χαράκωσε τα πόδια για να μην μπορεί να βάλει φούστα». Είναι ένα από τα πολλά ρεπορτάζ που ανακάλυψε η εκπομπή με πρωταγωνιστές γονείς και μεγαλύτερους αδελφούς, που υπερασπίζονταν με ακραίο τρόπο την «οικογενειακή τιμή».
Η ελληνική κοινωνία έψαχνε το βηματισμό της, αρκεί να γινόταν με μάξι φόρεμα.
Ξεχωριστή ενότητα της εκπομπής αποτελεί ο εντοπισμός και σχολιασμός των περίφημων πλάνων Επικαίρων με επιδείξεις μόδας σε ξενοδοχεία και θέατρα. Αυτοσχέδιες πασαρέλες, επίδοξοι σχεδιαστές και κορίτσια με όνειρα για καριέρα στο χώρο της ομορφιάς, πρωταγωνιστούν στα ξεχασμένα φιλμ με τις  σπαρταριστές περιγραφές των εκφωνητών. Στα χρόνια της επταετίας οι κυρίες των Απριλιανών δεν έχαναν τέτοιες κοσμικές συγκεντρώσεις και κυρίως τις επιδείξεις γούνας, στις οποίες είχαν αδυναμία.
Η «Μηχανή του χρόνου» φωτίζει τον ενδυματολογικό κώδικα των πρώτων κυριών και ειδικά της βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία επέλεξε για προσωπικό μόδιστρο τον ελληνικής καταγωγής Ζαν Ντεσέ. Ήταν ο σχεδιαστής, ο οποίος, τη δεκαετία του ΄50, αναγκάστηκε να περικόψει το κονδύλι για τα βασιλικά φορέματα, που επρόκειτο να βάλει η Φρειδερίκη στο περίφημο ταξίδι της Αμερικής. Η αντιπολίτευση τότε είχε ανακινήσει θέμα για τις χορηγίες στον βασιλικό οίκο.
Βετεράνοι σχεδιαστές και μοδίστρες της εποχής μιλούν στην εκπομπή για το πέρασμα από τα πατρόν και τα αποκλειστικά φορέματα υψηλής ραπτικής, στο έτοιμο ένδυμα και τη μαζική παραγωγή ρούχων.
Ξεχωριστή θέση έχει το διεθνές σκάνδαλο με το φόρεμα που έραψε ο Ντιόρ αποκλειστικά για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η διεθνής σταρ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την ανταγωνίστριά της, Τζίνα Λολομπριτζίτα, σε εκδήλωση στη Μόσχα, φορώντας το ίδιο ακριβώς φόρεμα! Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό, αλλά η «δίκη των μόδιστρων» δεν είχε τελικά ηττημένο, καθώς υπήρξε «χρυσός συμβιβασμός».
Η εποχή του ψυχρού πολέμου μετράει θύματα και στον χώρο της μόδας.
Η ερευνά αποκαλύπτει τις κολεξιόν που οι εκπρόσωποι Ανατολής και Δύσης πήραν μέρος για να διεισδύσουν με τα μανεκέν-κατασκόπους  στα άδυτα του εχθρού. Πρόκειται για την άγνωστη πολιτική ιστορία των κοριτσιών με τα δύο πρόσωπα. Αυτό των γοητευτικών μοντέλων, που επιδεικνύουν την τελευταία λέξη της μόδας, και εκείνο των εκπαιδευμένων πρακτόρων.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
17.00 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ   W 

………………………………………………………………………………………….

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

……………………………………………………………………………………….

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε)   W   

Με την Έλενα Κατρίτση

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ»

Τέσσερα δισεκατομμύρια  ευρώ είναι σήμερα το έλλειμμα  στα δημόσια ταμεία της  περιφέρειας της Σικελίας. Το 2012, βρέθηκε στα όρια της πτώχευσης και  χαρακτηρίστηκε ως η «Ελλάδα της Ιταλίας». Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για τις εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά, με τους άστεγους, τους άδειους εμπορικούς δρόμους και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν,  είναι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, 7.500 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία, μέσω των Στενών της Σικελίας.

Από τη μια πλευρά, η οικονομική κρίση, ο αντίκτυπος της παράνομης μετανάστευσης, ο φόβος της Μαφίας. Από την άλλη όμως, οι κάτοικοι της Σικελίας  στην καθημερινότητά τους κινούνται στους ρυθμούς της παραδοσιακής σιτσιλιάνικης ζωής, η οποία είναι γεμάτη γεύσεις, χρώματα και  μουσικές.

Η Σικελία είναι μοναδική. Δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες περιοχές της Ιταλίας. Αρκετοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα. Αιώνες τώρα, Ελλάδα και Σικελία μοιάζουν σαν να είναι δεμένες με ένα αόρατο νήμα.

17.00 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W 

……………………………………………………………………………………….