ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 24.10.2018

ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 24.10.2018

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ1  αύριο – Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 (Στάση Εργασίας ΠΟΣΠΕΡΤ από τις 12.00 έως τις 18.00) διαμορφώνεται ως εξής:
………………………………………………………………………………………………………………

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  – 10′  W

12.15 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

12.30 ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ε)   W

«Πηλοποιείο Πουλόπουλου» 

Παλιά και ιστορικά κτίρια της Αθήνας… Τα βλέπουμε βιαστικά, αλλά πάντα τα θαυμάζουμε… Ποιες ιστορίες κρύβονται όμως πίσω απ’ αυτά;

Σ’ ένα από τα ξεχωριστά κτίρια της Αθήνας, το Πηλοποιείο Πουλόπουλου, είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ένα κτίριο, μια ιστορία».

Ένα κτίριο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της επιχείρησης ενός φιλόδοξου υφασματέμπορα από την Καλαμάτα, του Ηλία Πουλόπουλου.

Εκεί όπου, επί χρόνια, κατασκευάζονταν ακόμη και 3.000 καπέλα κάθε ημέρα, ενώ πολλοί ήταν και οι σημαντικοί επισκέπτες του κτιρίου, που πήγαιναν για να θαυμάσουν και να διαλέξουν καπέλα, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το κτίριο, που από το 1988 έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη μόνιμη έκθεση «Οδοιπορικό της Αθήνας», όπου αποτυπώνεται η καθημερινή ζωή της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ υπάρχει και το «Εργαστήριο- Θέατρο Σκιών Χαρίδημος», όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να μυηθούν στα μυστικά του κόσμου του Καραγκιόζη.

13.15 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ (Ε)  W

«Μαύρο χρώμα»

Οι «Ιστορίες Μόδας» είναι ασπρόμαυρες και χρωματιστές, με το μαύρο να κυριαρχεί συχνά στις επιδείξεις μόδας, στα ατελιέ, στις θεατρικές παραστάσεις, στο δρόμο. «Μπορείς να φοράς μαύρα οποιαδήποτε στιγμή, να το φοράς σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις», συνήθιζε να λέει ο Κριστιάν Ντιόρ το 1954. Και οι πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης της αισθητικής του χθες και του σήμερα, δηλαδή, οι Έλληνες σχεδιαστές, οι φωτογράφοι, οι στιλίστες, δεν αντιμετώπισαν και πολύ διαφορετικά το μαύρο χρώμα και τους κρυφούς του συμβολισμούς, τότε και τώρα.

Ο σχεδιαστής μόδας Ντίμης Κρίτσας, που έχει ζήσει τη μαύρη και τη χρυσή εποχή της ελληνικής μόδας, εντός κι εκτός συνόρων, θα κάνει τη δική του «μαύρη» αποκάλυψη: «Ένα είναι το χρώμα: μαύρο. Και να πούμε και κάτι άλλο… άσπρο. Μαύρο, άσπρο, κόκκινο. Το μαύρο κάνει τη γυναίκα να είναι σέξι, να έχει κάτι το μυστηριώδες… Πάντα ήταν το μαύρο». Για να θυμηθεί κοστούμια ζωής που είχε σχεδιάσει για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μελίνα Μερκούρη… «Τα ρούχα που έκανα γι’ αυτές, δεν ήταν ρoύχα που θα φορούσαν όλες οι άλλες».

Ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας, που έχει υπάρξει και στιλίστας στο παρελθόν, αφηγείται ιστορίες μόδας στο κόκκινο χαλί, θυμάται να μεταμορφώνει την Έλενα Κουντουρά σε Όντρεϊ Χέπμπορν, όπως επίσης και το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Ποτέ την Κυριακή», την ελληνική μόδα που εμπνέεται από τις καλύτερες στιγμές της για να ξαναγεννηθεί.

Ο εκδότης Άρης Τερζόπουλος φοράει αποκλειστικά σχεδόν μαύρα: «Έχω αρκεστεί στο μαύρο. Μου ταιριάζει. Κάτι θα λέει και για μένα σαν άνθρωπο». Θα μιλήσει για τα γυναικεία περιοδικά, τότε και τώρα, το χαρτί και την ψηφιακή εποχή της μόδας, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους φωτογράφους, το dream team της ελληνικής μόδας, τις μιμήσεις και την «ευλογία να κάνεις μια δουλειά που αγαπάς».

Όσο για τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, «Το μαύρο είναι το μόνο χρώμα για χειμώνα και το καλοκαίρι το άσπρο. Αδυνατίζει, ομορφαίνει, σε όλα τα πράγματα… Το καλοκαίρι δεν με φτιάχνει το μαύρο». Και στη φωτογραφία; «Δεν τη θέλω την ασφάλεια του μαύρου στη φωτογραφία. Πιο δύσκολη η έγχρωμη».

Ο στιλίστας Νικόλας Γεωργίου επιμένει χρόνια τώρα στην αφαίρεση, για να αφηγηθεί ιστορίες μόδας με πειθαρχία. «Αν αφαιρέσεις το χρώμα, το μαύρο καταπίνει το φως. Μένεις με την ένταση της φόρμας και η φόρμα απαιτεί φοβερή πειθαρχία». Γιατί προτιμά ο ίδιος το μαύρο; Γιατί είναι «πένθιμο» και «ήρεμο». «Όταν ντύνεσαι παίρνεις αποφάσεις που μένουν. Γίνεσαι δημιουργός της εμφάνισής σου. H μητέρα του καθενός είναι η πρώτη ιστορία μόδας. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στην Κύπρο, να έρχεται η μοδίστρα και να μένει σπίτι για 15 μέρες».

Η δημοσιογράφος μόδας Έφη Φαλίδα, θα μιλήσει για δύο είδη μαύρου… «Το μαύρο της παράδοσης, με τις μαυροφόρες, και το μαύρο που ήταν διαδεδομένο μέχρι τη δεκαετία του ΄60, αφού οι γυναίκες δεν ήξεραν κάτι άλλο». Θα αναφερθεί στον Ευαγγελίδη, σαν κουτιριέ, τον Μαυρόπουλο, για τις δημιουργίες του από σατέν, ταφτά και μετάξι, τη Λουκία… Αλλά και τα μαύρα κοράκια, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με γοτθική μουσική στο σάουντρακ.

Για τον εκδότη Γιώργο Κελέφη,  «το μαύρο χρώμα αναδεικνύει προσωπικότητα και δίνει λάμψη,  δείχνει κάποιον να φαίνεται διανοούμενος, είναι το απόλυτο χρώμα. Κρύβει δυναμισμό, ερωτισμό, συμβολίζει τη διάθεση για διαμαρτυρία».

Και για τη δημοσιογράφο, στιλίστρια και διευθύντρια περιοδικών, Κάτια Δημοπούλου: «Υπάρχουν σήμερα μικρά brands που επενδύουν στην ελληνικότητα…». Και τι δηλώνει για τους παλιότερους σχεδιαστές; «Tους βλέπω και τους θαυμάζω», για να ξεχωρίσει τον Βασίλη Ζούλια και τη Δάφνη Βαλέντε, ανάμεσα σε άλλους. «Τους χειροκροτώ. Δύσκολο να κρατιούνται όρθιοι».

Αυτό είναι το παραμύθι του άσπρου και του μαύρου, των αντιθέσεων, των συγκρούσεων και της συμφιλίωσης. «Ιστορίες μόδας» που αποκαλύπτουν 50 αποχρώσεις του μαύρου, της θλίψης, της απόγνωσης, των εμμονών. Οι μαύρες ημέρες (και νύχτες) της μόδας. Tο μαύρο μοιάζει πολυτελές, ασφαλές, αδυνατίζει, ο μινιμαλισμός είναι μονόχρωμος.  Στην ψυχολογία το μαύρο έχει τη δική του ερμηνεία. Κλασικό, μυστήριο, ανεξάρτητο, κανείς δεν λέει να το αποχωριστεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Υπάρχουν γυναίκες και άντρες που έχουν μια απόλυτα μονοχρωματική ντουλάπα και δεν αισθάνονται ενοχές γι’ αυτό αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις επιλογές τους με πάθος. Λαμπερό ναι, όσο και μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό, τρόπος ζωής, μια εσωτερική επανάσταση που εκδηλώνεται σήμερα με σιωπή και στιλ.

14.05 ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ (Ε)  W

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

«Το Γυμναστήριο»

Το καλλίγραμμο σώμα: Η αποθέωση του ωραίου. Η ευρωστία. Ο κώδικας της ύψιστης αισθητικής. Το όχημα του ερωτισμού.

Οι απανταχού αθλούμενοι όλων των εποχών λατρεύουν το καλλίγραμμο σώμα των αρχαίων γλυπτών, εξιδανικεύουν τους υπερήρωες των κόμικς και αποθεώνουν τους ογκώδεις πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης που καταφέρνουν το άπιαστο και το θεωρητικά ασύλληπτο. Το γυμνασμένο σώμα τίθεται στο επίκεντρο της θέασης, ενώ η κατάκτησή του λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός προσωπικού στοιχήματος που κερδίζεται με πόνο και ιδρώτα στους χώρους άθλησης.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι χώροι αυτοί υπήρξαν κέντρα αυτό-διαμόρφωσης, προσωπικής εξέλιξης και ομαδικής επικοινωνίας. Από την αρένα, στο «σιδεράδικο» και από εκεί στα μαζικά και «εξειδικευμένα» κέντρα εκγύμνασης, τα γυμναστήρια όριζαν χώρους που εξέφραζαν όσο κανένας άλλος το ρεύμα, τις ανάγκες και τα πρότυπα της κάθε εποχής.

«Στο γυμναστήριο το άτομο επαναδιαπραγματεύεται και επανακαθορίζει την σχέση του με το σώμα του, τους γύρω του και την κοινωνία», αποτελώντας έναν απόλυτα αταξικό χώρο. Νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, νοικοκυρές και άνεργοι, φοιτητές, οικοδόμοι και γιατροί, μπράβοι και καθηγητές Πανεπιστημίων είναι όλοι ίσοι κάτω από την μπάρα!

Οι καθ’ όλα «ερωτογενείς» χώροι άθλησης, προάγουν την αλληλεγγύη, φέρνουν κοντά ετερόκλητους ανθρώπους και οικοδομούν σχέσεις ουσιαστικές δομημένες στον ιδρώτα, προσφέροντας στο άτομο μία μοναδική ευκαιρία: να υπερασπιστεί το κάλλος του.

Οι άνθρωποι των γυμναστηρίων μας ξεναγούν στους χώρους τους και μας αποκαλύπτουν μυστικά ευεξίας.

Στην εκπομπή μιλούν -με αλφαβητική σειρά- οι: Χαράλαμπος Αβελκίου (γυμναστής-φυσιοθεραπευτής), Μαρούσα Αληφραγκή (αστυνομικός), Κωνσταντίνος Ανανίδας (γλύπτης-ζωγράφος), Γιάννης Βασάλος (προπονητής σωματικής διάπλασης), Σπυρίδων Γερμενής (αθλητής της Σωματοδομικής και πρωταθλητής στη χειροπάλη), Αγγελική Δρακωνάκη (φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής), Γιώργος Ιγγλέσης (αθλούμενος), Γιάννης Κούκος (bodybuilder), Νίκος Κρόμπας (οδοντίατρος), Δήμητρα Λασπιά (κοινωνιολόγος), Μαρούσω Μαριώνου  (αθλούμενη), Άννα Μπακογεώργου (φοιτήτρια Φυσικής), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας), Βασίλης Μπουζιάνας (πρώτος Μίστερ Ελλάς στην ιστορία του ελληνικού bodybuilding), Σπύρος Μπουρνάζος (πρωταθλητής bodybuilding), Αναστάσιος Μώρος (πρώην bodybuilder), Σβετλάνα Πανκράτοβα (προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής), Ηρώ Πάντου (αστυνομικός), Δημήτρης Παπαδόπουλος ( δημόσιες σχέσεις), Eλένη Πετρουλάκη (σύμβουλος άσκησης), Άγγελος Πηττάς (πρώην bodybuilder), Γιώργος Ραισάκης (αθλητής), Χριστίνα Ρετζιλά  (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής), Mαρία Σερκιζή (νηπιαγωγός), Δημήτρης Σταματίου (καθηγητής Φυσικής Αγωγής ), Mάνος Στεφανίδης (αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ), Ραφαέλα Φλεβάρη ( χημικός), Ελευθέριος Χαλιός (εκπαιδευτής).

Έρευνα αρχειακού υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα.

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη.

Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη.

Παραγωγή: ΕΡΤ.

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  – 20′ W

15.20 ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε)  W

«Αναφιώτικα»

Η παλιά κυκλαδίτικη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη, που χτίστηκε από Αναφιώτες μάστορες της εποχής του Όθωνα. Σπίτια μικρά, αδιέξοδα δρομάκια, γλάστρες και λουλούδια και παντού γάτες. Όλη η Αθήνα φαίνεται «πιάτο» από κει. Άνθρωποι που ζούσαν πάντα εκεί, από γενιά σε γενιά και αγαπούν φανατικά τη νησιώτικη συνοικία τους. Η εκπομπή, με αισθητική ματιά, κατέγραψε την όαση αυτή της ομορφιάς, στην καρδιά της πολύβουης Αθήνας, που θυμίζει νησιώτικη περιοχή.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Νίκος Σαχας (κάτοικος της περιοχής), Αλέξανδρος Καριώτογλου (εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ραγκαβά / Πλάκα) Ματθαίος Ρινάκης (επίτροπος του Ι.Ν. Αγ. Συμεών / Αναφιώτικα), North Tuso (φωτογράφος), Ειρήνη Κάππου (ξεναγός), Γιώργος Λεκάκης (συγγραφέας-στιχουργός).

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Εκτελεστής παραγωγός: RGB Studios

15.50 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W

16.50 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ (Ε)  W

Με την Μαριλένα Κατσίμη.

«Η δική τους μακρινή Αμερική, η μετανάστευση από την Ελλάδα στον Νέο Κόσμο»

Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου των «Ιστορικών Περιπάτων» έχει θέμα τη μετανάστευση, μία έννοια που διαπλέκει το τοπικό με το παγκόσμιο και φέρνει σε διάλογο το χθες με το σήμερα. Μαζί με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο θα περιηγηθούμε στα μέρη, όπου ξεκίνησε η υπερατλαντική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αμερική στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα.

Θα δούμε πώς η μετανάστευση ταυτίζεται με την ανθρώπινη Ιστορία, καθώς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι μετακινούνται για να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Οι μετανάστες αναγκάζονται να φύγουν, δεν είναι ούτε λάτρεις της περιπέτειας αλλά ούτε και θύματα της Ιστορίας», μας λέει ο Κωστής Καρπόζηλος και τονίζει ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε είναι διδακτική.

Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι διδάκτορας Ιστορίας, διευθυντής στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινη Αμερική».

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.
Σκηνοθεσία:
Έλενα Λαλοπούλου.
Διεύθυνση παραγωγής:
Ελένη Ντάφλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας:
Γιώργος Πουλίδης.

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

………………………………………………………………………………………………………………..