ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Ορέστεια» του Αισχύλου 05.11.2018

ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Ορέστεια» του Αισχύλου 05.11.2018

  «Το Θέατρο της Δευτέρας»

Το «Θέατρο της Δευτέρας», που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της ΕΡΤ, επιστρέφει από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Το «Θέατρο της Δευτέρας» άφησε τη δική του πολιτισμική σφραγίδα και τη δική του παρακαταθήκη στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες τηλεθεατές. Επί 20 και πλέον χρόνια παρουσιάστηκαν περισσότερα από 500 αξιόλογα θεατρικά έργα, ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, τα οποία αποτέλεσαν μάθημα παιδείας για ένα κοινό που διψούσε για ποιοτικό θέατρο αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το δει (κυρίως στην επαρχία).

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, κληρονομιά για τις νεότερες γενιές είναι ο αρχειακός πλούτος της ΕΡΤ, με σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00
«Ορέστεια» του Αισχύλου      

Ο Κάρολος Κουν και το Θέατρο Τέχνης, στη μακρόχρονη παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας, παρουσίασαν θεατρικές αποδόσεις κειμένων του αρχαίου, του νεοελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου δραματολογίου. Μία απ’ αυτές είναι η παρουσίαση της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η πορεία του οίκου των Μυκηνών μετά την επιστροφή του Αγαμέμνονα είναι το νήμα που συνδέει και τα τρία μέρη. Η φρυκτωρία του Αραχναίου μεταδίδει το μήνυμα της πτώσης της Τροίας, η Κλυταιμνήστρα ετοιμάζεται για την επιστροφή του βασιλιά και συζύγου της. Οι πολίτες του Άργους ανησυχούν και αυτοί με τη σειρά τους. Ο Αγαμέμνονας επιστρέφει θριαμβευτής, φέρνοντας μαζί του ως έπαθλο και την Κασσάνδρα. Το σχέδιο της Κλυταιμνήστρας ενεργοποιείται και, σε πολύ λίγο, ο Αγαμέμνονας και η Κασσάνδρα είναι νεκροί. Η βασίλισσα θριαμβολογεί. Για εκείνη και τον Αίγισθο το τέλος είναι πολύ κοντά. Τα παιδιά της και παιδιά του Αγαμέμνονα, Ηλέκτρα και Ορέστης, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν την τιμωρία. Τον μητροκτόνο Ορέστη καταδιώκουν οι Ερινύες. Η λύτρωσή του έρχεται όταν ο θεός Απόλλωνας αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης και η θεά Αθηνά τον αθωώνει στο νεοσύστατο δικαστήριο του Αρείου Πάγου.

Θεατρική σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.

Τηλεοπτική σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης.

Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός.

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Λέων.

Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Λαζάνης, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Κάτια Γέρου, Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Μίμης Κουγιουμτζής, Χάρης Σώζος, Ρένη Πιττακή, Όλγα Δαμάνη, Βάνα Παρθενιάδου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Ρήγας.

Διάρκεια: 165΄