ΕΡΤ2 – Doc on ΕΡΤ: «Dolphin Man» 12.11.2018

ΕΡΤ2 – Doc on ΕΡΤ: «Dolphin Man» 12.11.2018

DOC ON ΕΡΤ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Dolphin Man»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, στις 23:45

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του θρυλικού πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ (Jacques Mayol), που ενέπνευσε την ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος.

Παραγωγή: Anemon Productions – Les Films Du Balibari

Διεθνής Συμπαραγωγή: ARTE, CNC, Region Pays de la Loire (Γαλλία), ΕΡΤ,  ΕΚΚ (Ελλάδα), TVO, Canal D, Canada Media Fund, OMDC (Καναδάς), WOWOW (Ιαπωνία), Sicilian Film Commission (Ιταλία), με τη συμμετοχή των καναλιών SVT (Σουηδία), RTS (Ελβετία), DBS (Ισραήλ) και CYBC (Κύπρος), με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε.

Διάρκεια: 70΄

Το 1988, η ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», με ανεπανάληπτες υποβρύχιες σκηνές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, έκοψε την ανάσα εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο και έκανε ξαφνικά διάσημο το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον ήρωα της ταινίας, τον Γάλλο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Ζακ Μαγιόλ (Jacques Mayol).

«Η θάλασσα είναι η ερωμένη μου», δήλωσε ο Μαγιόλ στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες. Ήταν το απόγειο μιας προσωπικής πορείας που έμελλε να αλλάξει ριζικά την πνευματική μας σχέση με τη θάλασσα.

Ο Μαγιόλ γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1927, από Γάλλους γονείς.  Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ταξίδευε από χώρα σε χώρα, από δουλειά σε δουλειά, χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση. Η εμμονή του με τη θάλασσα ξεκίνησε μέσα από την επαφή του με ένα δελφίνι, στο Seaquarium του Μαϊάμι, όπου εργάστηκε σαν δύτης-εκπαιδευτής.

«Αυτό το δελφίνι έστειλε ένα μήνυμα κατευθείαν στην ψυχή μου και άγγιξε τη βαθύτερη ύπαρξή μου», λέει ο Μαγιόλ χαρακτηριστικά.