ΕΡΤ1: «Πεταλούδες στην άσφαλτο» Εκπομπή-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων...

ΕΡΤ1: «Πεταλούδες στην άσφαλτο» Εκπομπή-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων 18.11.2018

  18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

«Πεταλούδες στην άσφαλτο»

Με τη Μαριλένα Κατσίμη
 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00

Eκπομπή-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων μεταδίδει η ΕΡΤ1, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00.

Άνθρωποι που έχουν χάσει αδίκως στην άσφαλτο παιδιά, συζύγους, συντρόφους και αδελφούς, καταθέτουν την προσωπική μαρτυρία τους, όχι μόνο τιμώντας τους νεκρούς τους, αλλά και σε μια προσπάθεια κοινωνικής κινητοποίησης με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει εδώ και δεκαετίες πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας τροχαίων συγκρούσεων, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους.

Πόσο «αναπόφευκτο» είναι ένα θανατηφόρο τροχαίο; Είναι «δυστύχημα» ή «αμέλεια» να προκαλέσεις το θάνατο ενός συνανθρώπου σου, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβιάζοντας το όριο ταχύτητας ή αδιαφορώντας για τον ερυθρό σηματοδότη; Μπορεί να είναι «πλημμέλημα» το να εγκαταλείπεις στο δρόμο αυτόν που τραυμάτισες; Θα πρέπει ο υπεύθυνος ενός θανατηφόρου τροχαίου να συνεχίσει να οδηγεί και πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των ποινών για τους δράστες;

Σ’ αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα που αφορούν στο δομικό θέμα της απονομής δικαιοσύνης, απαντούν με τον δικό τους εκκωφαντικό τρόπο οι συγγενείς των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων. Μέλη του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», θέτουν στο δημόσιο διάλογο τα καίρια ζητήματα που βασανίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους και τα οποία αν δεν συζητηθούν σε κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο, ο αριθμός των συγκρούσεων και η συχνότητα της αιμορραγίας στην άσφαλτο δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν.

Παρουσίαση-δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαριλένα Κατσίμη

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης