ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 29 & 30.11.2018

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 29 & 30.11.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω μικρότερης διάρκειας, από την εκπομπή «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» (E) (ΑΡΧΕΙΟ) W, την Πέμπτη 29/11/2018, στις 10:00, θα μεταδοθούν τα επεισόδια με τίτλο: «ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ – 1953» & «ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ – 1954» και την Παρασκευή 30/11/2018, στις 10:00, τα επεισόδια με τίτλο: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – 1955» & «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ – 1956»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2003 – 2006.

Η σειρά καταγράφει τις προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους, της χώρας.

«Κώστας Μπαλάφας – 1953»

To συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τον Έλληνα φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα, εστιάζοντας σε μια χρονολογία κομβική τόσο για το έργο του όσο και για την Ελλάδα: το 1953.

Μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με σημείο αναφοράς το φωτογραφικό του έργο, ξετυλίγεται η ιστορία της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου στην περίοδο της Κατοχής αλλά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ο καλλιτέχνης που δημιούργησε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, φωτογραφίες ντοκουμέντα, αποτυπώνοντας τον ανθρώπινο μόχθο και τη φτώχεια των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και τον αγώνα κατά του κατακτητή την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Με τον φωτογραφικό του φακό και την κινηματογραφική του κάμερα κατέγραψε επίσης, το έργο εξηλεκτρισμού της χώρας που ξεκινά το 1953 με τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Αλιβέρι, καθώς επίσης και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του φράγματος του Αχελώου, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα το δράμα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα χωριά τους λόγω των έργων. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με πλάνα από την αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες του, που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη το 2003.

Την αφήγηση του Κώστα Μπαλάφα στην εκπομπή πλαισιώνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλάνα αρχείου και έντυπο αρχειακό υλικό με ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Μαχαίρας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Κώστας Αλεξάνδρου.

Έρευνα αρχείων: Κώστας Μαχαίρας, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Τίτος Πατρίκιος – 1954»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενεί τον Τίτο Πατρίκιο, έναν από τους πιο αξιόλογους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος στην αφήγησή του χρησιμοποιεί ως χρονική αναφορά το 1954, χρονιά-σταθμό για τη ζωή και το έργο του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 εξορίζεται στη Μακρόνησο και στη συνέχεια στον Άη Στράτη, όπου γράφει τα πρώτα του ποιήματα και συναναστρέφεται με τον επίσης εξόριστο ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Το 1954 έρχεται στην Αθήνα με άδεια και παραμένει αδειούχος εξόριστος ώς το 1959. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Χωματόδρομος» και μαζί με μια ομάδα νέων λογοτεχνών εκδίδουν το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» με αριστερό προσανατολισμό.

Η αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα δύσκολα χρόνια της εξορίας και με σπάνια οπτικά ντοκουμέντα των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς, όπως η εξάρθρωση παράνομου κλιμακίου του εκτός νόμου ΚΚΕ με ηγετική μορφή τον Χαρίλαο Φλωράκη, η επίσκεψη στην Αθήνα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο, καθώς και οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Όλγα Σέλλα.

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Φάνης Καραγιώργος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Μιχάλης Κακογιάννης – 1955»

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης με σημείο αναφοράς την ταινία του «Στέλλα», η οποία προβλήθηκε το 1955, μιλά για την ιδιαίτερα γοητευτική και κινηματογραφική Αθήνα της εποχής. Επίσης, αναφέρεται εκτενώς σε παραλειπόμενα των γυρισμάτων της ταινίας και στην απήχηση που είχε η προβολή της στο Φεστιβάλ Καννών. Παράλληλα με την προβολή χαρακτηριστικών πλάνων από την ταινία με τη μοναδική ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, την αφήγηση του Μιχάλη Κακογιάννη συμπληρώνει σπάνιο αρχειακό υλικό από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως το Φεστιβάλ Αρχαίας Τραγωδίας στην Επίδαυρο, οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο θάνατος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου και οι αντιδράσεις βουλευτών για τη δίωξη του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

«Νίκος Κούνδουρος – 1956»

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1956, χρονιά προβολής της ταινίας του «Ο Δράκος». Με σημείο αναφοράς την ταινία, η οποία υπήρξε σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο Νίκος Κούνδουρος μιλά για την εποχή που γυρίστηκε, για τις διώξεις των κομμουνιστών και την αλλαγή του τοπίου της Αριστεράς με την ανάληψη της εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση από τον Νικίτα Χρουστσόφ και την απομάκρυνση του Νίκου Ζαχαριάδη από την ηγεσία του ΚΚΕ. Παράλληλα, αναφέρεται στον κεντρικό ήρωα της ταινίας, «τον πανικόβλητο Ρωμιό της εποχής», που ενσαρκώνει ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στην κακή υποδοχή που της επιφύλαξε η κριτική, αλλά και στην απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα από την ταινία «Ο Δράκος» και αρχειακό οπτικό υλικό με γεγονότα της εποχής, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων από το βασιλικό ζεύγος, οι διαμαρτυρίες για τη σύλληψη και απαγωγή του εθνάρχη Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η διανομή δώρων σε μικρά παιδιά από την Οργάνωση των Πυθαγορείων των ΗΠΑ κ.ά.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Κώστας Ηλιόπουλος.

Έρευνα αρχείων: Άγγελος Κοβότσος, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Μοντάζ: Χρήστος Χατζημπάρμπας

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.

Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

Επίσης, την Παρασκευή 30/11/2018, στη ζώνη της ελληνικής ταινίας, στις 16:30, θα μεταδοθεί η ταινία «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» GR

Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου, παραγωγής 1954.

Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά

Σενάριο: Ανδρέας Λαμπρινός

Διάρκεια: 92΄

Παίζουν: Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργος Φούντας, Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μιχάλης Μπούχλης, Δέσπω Διαμαντίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Τζαβαλάς Καρούσος, Φραγκούλης Φραγκούλης, Μιχάλης Ιακωβίδης, Κάκια Κοντοπούλου, Λάμπρος Κοτσίρης, Στέφανος Σκοπελίτης, Καίτη Κοκκίνου, Γιώργος Σταυρακάκης, Μίμης Ρουγγέρης.

Υπόθεση: Η όμορφη Πίτσα που κατοικεί σε μια φτωχογειτονιά της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη, ονειρεύεται να ζήσει μέσα στα μεγαλεία και τα πλούτη. Ο πατέρας της, ο μπαρμπα-Πέτρος, είναι ένας φτωχός γυρολόγος που έχει φίλο έναν αλκοολικό τσαγκάρη, τον γερο-Στάμο. Στην ίδια γειτονιά έχει μεγαλώσει κι ο Σπύρος που αγαπά την Πίτσα και θέλει να την κάνει γυναίκα του. Ο Σπύρος δουλεύει το καφενείο που του άφησε ο πατέρας του και θέλει να ζήσει για πάντα στην Πλάκα. Η κοπέλα όμως κοιτάζει αλλού και, θαμπωμένη από τα πλούτη του ηλικιωμένου εκατομμυριούχου κυρίου Φούλη, ο οποίος τη θέλει για ερωμένη του, δέχεται την πονηρή πρόταση ενός ντιλετάντη προαγωγού, του Ντιντή, και το σκάει από το σπίτι. Μια πόρνη πολυτελείας, η Κάκια, καθώς κι ο μεταμελημένος Ντιντής, την κάνουν να καταλάβει το παραστράτημά της και την πείθουν να ξαναγυρίσει στην Πλάκα, όπου ο γερο-Στάμος πασχίζει να πείσει τον πικραμένο πατέρα της και τον Σπύρο, τους μοναδικούς ανθρώπους που τη νοιάζονται, να τη δεχτούν και να την κρατήσουν κοντά τους.

Το ότι η Σμαρούλα Γιούλη και ο Ορέστης Μακρής τραγουδούν καλά και η φωνή τους δεν χρειάστηκε να ντουμπλαριστεί (όπως έγινε με τη φωνή του Γιώργου Φούντα), συν το ότι χορογράφος ήταν η Τατιάνα Βαρούτη και τα σκηνικά και κοστούμια έγιναν από το μεγάλο ζωγράφο μας Γιάννη Τσαρούχη, συμβάλλουν στην ποιότητα αυτού του οπερετικού μελοδράματος, που αποτελεί κινηματογραφική διασκευή ενός κλασικού έργου του μουσικού μας θεάτρου.