ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Το στίγμα» 25.11.2018

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Το στίγμα» 25.11.2018

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Το στίγμα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 23:45

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1982.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Παύλος Τάσιος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θόδωρος Μαργκάς.

Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας.

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος.

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Ντίνα Κώνστα, Γιώργος Κοτανίδης, Παναγιώτης Σουπιάδης, Γιούλη Ζήκου, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Βάσω Φιλιππίδου, Κώστας Μπάλας, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιάννης Θωμάς, Κώστας Σπυρόπουλος, Τάκης Βλαστός, Γιώργος Σαπανίδης, Πάνος Τσακίρης, Κατερίνα Αποστολέλη, Αθηνά Κεφαλά, Θάλεια Ασλανίδου, Γιάννης Σιλιγνάκης, Κική Σαμιωτάκη, Μιχάλης Μαρματάκης, Σπύρος Κουβαρδάς, Μυρσίνη Τσακίρη, Ελένη Τσακάλου.

Διάρκεια: 92΄

Υπόθεση: Ένα νεαρό ζευγάρι αποκτά ένα μωρό που πάσχει από το σύνδρομο Down. Προκειμένου να αποφύγουν τις δυσκολίες ανατροφής ενός πλάσματος το οποίο δεν θα ζήσει ποτέ φυσιολογικά και ύστερα από τις προτροπές φίλων και συγγενών, αποφασίζουν ότι η ευθανασία είναι η μόνη λύση. Αφού το κράτος και οι νόμοι αρνούνται να λύνουν μ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλειστούν στο σπίτι και να δίνουν στο μωρό νερό και τσάι αντί για γάλα. Έτσι αυτό θα πεθάνει, κανένας γιατρός δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου και αυτοί θα γλιτώσουν.

Η διάρκεια της πράξης της ευθανασίας και το γεγονός ότι αφαίρεσαν τη ζωή του παιδιού αφήνει πάνω τους ένα μεγάλο στίγμα. Μπορεί να ξέφυγαν από τους νόμους της κοινωνίας, αλλά δεν παύουν να θεωρούν τον εαυτό τους εγκληματία και γι’ αυτόν τον λόγο χωρίζουν.

 Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Ερμηνείας (Όλια Λαζαρίδου) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.