«Το κορίτσι με τα μαύρα» στην ΕΡΤ1 01.12.2018

«Το κορίτσι με τα μαύρα» στην ΕΡΤ1 01.12.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Το κορίτσι με τα μαύρα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018, στις 21:00

Βραβευμένο κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1956.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γουόλτερ Λασάλι (Walter Lassally).

Μουσική: Αργύρης Κουνάδης.

Παίζουν: Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Ανέστης Βλάχος, Νότης Περγιάλης, Νίκος Φέρμας, Θανάσης Βέγγος, Μαρία Θαλασσινού, Γεράσιμος Μηλιαρέσης.

Διάρκεια: 100΄

Υπόθεση: Δύο εύποροι Αθηναίοι, ένας συγγραφέας και ένας αρχιτέκτονας, ο Παύλος και ο Αντώνης, επισκέπτονται την Ύδρα και νοικιάζουν δωμάτια σ’ ένα μεγάλο και παραμελημένο σπίτι μιας χήρας, της Φρόσως, που έχει δύο παιδιά. Η ερωτική σχέση της Φρόσως με κάποιον ντόπιο δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά της, τη Μαρίνα και τον Μήτσο που ντρέπονται για την κατάντια της μητέρας τους. Ο Παύλος αναπτύσσει μια ρομαντική σχέση με τη Μαρίνα και προκαλεί την οργή του Μήτσου, αλλά και το φθόνο κάποιων ντόπιων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χρήστος που φλερτάρει τη Μαρίνα, χωρίς καμιά ανταπόκριση από τη μεριά της.

Η σχέση Παύλου και Μαρίνας δημιουργεί κάποιες προστριβές ανάμεσα στους δύο φίλους και ο Αντώνης επιστρέφει στην Αθήνα. Μια κακόβουλη φάρσα που σκαρώνουν στον Παύλο, ο Χρήστος με την παρέα του -έχουν αφαιρέσει τον πίρο από μια βάρκα με την οποία επρόκειτο να πάει βαρκάδα-, οδηγεί σε τραγωδία με θύματα αθώα παιδάκια. Με το κλίμα ιδιαίτερα βαρύ ύστερα απ’ αυτό το τραγικό περιστατικό, κάθε διέξοδος για τον έρωτα μεταξύ των δύο νέων μοιάζει απόλυτη ματαιότης.

Βραβεία – Διακρίσεις:

– Ασημένιο Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

– Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας της Αμερικανικής Ένωσης Τύπου 1957

– Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών 1956.