Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ιωάννη Συκουτρή

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ιωάννη Συκουτρή

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ιωάννη Συκουτρή

Την 1η Δεκεμβρίου 1901 γεννήθηκε στη Σμύρνη από Χιώτες γονείς ο διανοητής και φιλόλογος Ιωάννης Συκουτρής, γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα και την μεταδοτικότητά του ως καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο χαρισματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, του οποίου το συγγραφικό του έργο αναγνωρίστηκε διεθνώς, έδωσε τέλος στη ζωή του στις 21 Σεπτεμβρίου 1937, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στον πνευματικό κόσμο της εποχής. Ανάμεσα στα γραπτά του, η μνημειώδης έκδοση του πλατωνικού Συμποσίου για την οποία δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική επίθεση. Δείτε στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Παρασκήνιο-Ιωάννης Συκουτρής (1901-1937)».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το πορτρέτο του Ιωάννη Συκουτρή, του διακεκριμένου φιλόλογου και ακαδημαϊκού. Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία και μιλούν για τον ίδιο και το έργο του, συνεργάτες του, μαθητές του και φιλικά του πρόσωπα.

Αρχικά δίνονται κάποιες πληροφορίες για τη ζωή του, για τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στη Γερμανία, για το ερευνητικό του έργο και τη διεθνή του αναγνώριση, για την εκλογή του ως υφηγητή στην έδρα της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την έκδοση του Συμποσίου του Πλάτωνος και τέλος για την αυτοκτονία του στις 18 Σεπτεμβρίου του 1937, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη ναζιστική Γερμανία.

Για τον Ιωάννη Συκουτρή μιλούν η φιλόλογος και συμφοιτήτριά του στο πανεπιστήμιο, Φωτεινή Μουτζουρίδου-Τζωρτζάκη και ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου, Αλκιβιάδης Μαργαρίτης. Οι φιλόλογοι-μαθήτριες του Συκουτρή Μαρία Ρεμούνδου-Βενιεράτου και Αγλαϊα Φακάλου-Μακάρωφ μιλούν για τη μοναδική εμπειρία τους να τον έχουν δάσκαλο στ’ αρχαία και τα νέα ελληνικά. Την πανεπιστημιακή του διδασκαλία σχολιάζουν ο λογοτέχνης Νάσος Δετζώρτζης και η φιλόλογος Μαρίκα Στρουμπούλη-Αποστολοπούλου. Την ερευνητική και πανεπιστημιακή του δραστηριότητα σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μίνως Κοκολάκης, ο οποίος διετέλεσε και μαθητής του. Ο επίτιμος δικηγόρος, Πολυδεύκης Καλδής, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον Συκουτρή, μνημονεύει ένα τμήμα της πολιτικής του σκέψης και αναφέρεται εκτενώς σε προσωπικά αλλά και κοινωνικο-πολιτικά θέματα που τον απασχολούσαν.

Η εκπομπή τελειώνει με τους κοντινούς του ανθρώπους, οι οποίοι εξηγούν την οδύνη που του προκάλεσε η επίσκεψή του στην στρατοκρατούμενη τότε Γερμανία και την ταραχή που τους προκάλεσε η είδηση της αυτοκτονίας του. Παρεμβάλλονται πλάνα αφηγητή, ο οποίος διαβάζει αποσπάσματα των κειμένων του Ιωάννη Συκουτρή.

Έτος παραγωγής: 1989

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δανίκας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-apo-to-archeio-tis-ert-ston-ioanni-sykoytri/