Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη

Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ)

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  www.ert.gr και στη διεύθυνση http://bit.ly/2uMCjBK αφιέρωμα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Πρόκειται για απόσπασμα από το σχετικό ενημερωτικό ρεπορτάζ του ΕΙΡΤ για τη μαραθώνια Διάσκεψη του 1975, με σχολιαστές τους δημοσιογράφους Βασίλη Παπαθανασόπουλο και Χρήστο Οικονόμου.

ΔΑΣΕ1

Στις 30 Ιουλίου 1975 ξεκίνησε η ιστορική διάσκεψη, με τη συμμετοχή 35 κρατών της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, η οποία οδήγησε στην υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, την 1η Αυγούστου 1975. Η διακήρυξη αποσκοπούσε στη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών, μέσα από την αποφυγή της χρήσης ή της απειλής βίας, την αποφυγή ανάμιξης του ενός στα εσωτερικά του άλλου κράτους, και το απαραβίαστο των συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη τη δεδομένη χρονική στιγμή αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΑΣΕ1 copy2

Στο απόσπασμα υπογραμμίζονται ορισμένα σημεία του κειμένου της Διακήρυξης, παρουσιάζονται οι προετοιμασίες της διάσκεψης, γίνεται περιγραφή εν συντομία του προγράμματος συναντήσεων και συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς και αναφορά σε σημεία ομιλίας του, όπως και του προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τις αφίξεις των ξένων ηγετών και των αντιπροσωπειών τους, πλάνα από την Αίθουσα της Διάσκεψης και την έναρξη των εργασιών της την οποία κηρύσσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Ούρο Κεκόνεν (Urho Kekkonen), καθώς και πλάνα από τις συνομιλίες των ηγετών στο περιθώριο της Διάσκεψης.

ΔΑΣΕ1 copy3