Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για παραγωγές της ΕΡΤ

Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για παραγωγές της ΕΡΤ

Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις

για παραγωγές της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ δίνει το δυναμικό «παρών» στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά, με σημαντικές βραβεύσεις συμπαραγωγών της και συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ του Μάριου Πιπερίδη συμπαραγωγής ΕΡΤ «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στην κατηγορία «Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας» του Φεστιβάλ Τραϊμπέκα.

Η ταινία, με αφορμή την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής από ένα  σκύλο, ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες υποψίες και προκαταλήψεις. Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης, ένας αποτυχημένος μουσικός του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, Jimi. Αλλά ο σκύλος το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού και ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές…

Στο  διαγωνιστικό τμήμα δυο σημαντικών Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο εξωτερικό, του 12ου Los Angeles Greek Film Festival και του 11ου London Greek Film Festival, θα συμμετάσχει το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «EUROPE», παραγωγής ΕΡΤ.

Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου δίνει μια διαφορετική οπτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή το μύθο  της αρπαγής της Ευρώπης και την πτώση της στη θάλασσα: η θάλασσα, παρουσιάζεται ως ο καθρέφτης  των σημερινών αδιεξόδων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και ο εφιάλτης του αυριανού ανθρώπου, ενός μικρού κοριτσιού πρόσφυγα, στα πτωτικά ρήγματα των κατακτήσεων του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.