ΕΡΤ1: 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Η σπαζοκεφαλιά του Τζέρεμι» 05.07.2018

ΕΡΤ1: 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Η σπαζοκεφαλιά του Τζέρεμι» 05.07.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό
«Η σπαζοκεφαλιά του Τζέρεμι»

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στις 23:00

Οι Βρετανοί μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί πλέον την ιδέα του Brexit. Ακόμα και εκείνοι που ψήφισαν εναντίον του. Το πρόβλημα είναι ότι, μερικούς μήνες πριν από την τυπική αποχώρηση του μεγάλου νησιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν μια σειρά από σημαντικές πολιτικές εκκρεμότητες και η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν πείθει ότι είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει αξιόπιστα.

Σε πολλές δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν φέρονται να έχουν το προβάδισμα και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αντιμετωπίζουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Το απροσδόκητα καλό αποτέλεσμα του κόμματός του στις περσινές πρόωρες εκλογές μοιάζει να τους δικαιώνει.

Όμως ο Κόρμπιν αρνείται να πάρει μια πιο ξεκάθαρη θέση εναντίον του Brexit ή έστω υπέρ μιας πιο στενής σχέσης με την Ευρώπη αν και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η επιτυχία του σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκε στη νεολαία, η οποία ψήφισε υπέρ της Ευρώπης το 2016. Είναι κάτι που επισημαίνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι μέσα στο ίδιο του το κόμμα και κάτι στο οποίο στέκονται οι σκληροί επικριτές του. Το ερώτημα είναι γιατί συμπεριφέρεται έτσι και αν τελικά αυτή η τακτική θα τον βοηθήσει ή θα τον εμποδίσει να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Λονδίνο και συνομίλησε με τους γνωστούς δημοσιογράφους Πολ Μέισον και Χούγκο Ντίξον, αρθρογράφους του «The Economist», οικονομολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ για τις συνέπειες του Brexit και για τη μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» για τον αρχηγό των Εργατικών, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.