ΕΡΤ3-«Βαλκάνια Εξπρές» Νότια Σερβία: Νις -Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 13:00

ΕΡΤ3-«Βαλκάνια Εξπρές» Νότια Σερβία: Νις -Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 13:00

«Βαλκάνια Εξπρές»
Νότια Σερβία: Νις
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 13:00

 Το ταξίδι στα Βαλκάνια συνεχίζεται, καθώς η αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» μας παρουσιάζει την Νις, την οικονομική, πολιτιστική και πληθυσμιακή πρωτεύουσα της νότιας Σερβίας.
Η δημοφιλής σειρά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στην πρώην βιομηχανική πόλη, που την περίοδο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας την αποκαλούσαν «σέρβικο Μάντσεστερ». Μετά από μια περίοδο αποβιομηχάνισης, η Νις εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «φυτώριο» νεοσύστατων επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών, μία εκ των οποίων επισκεπτόμαστε. Στο Μουσείο της πόλης, καταδυόμαστε στην πλούσια ιστορία της ρωμαϊκής Ναϊσσού, που γέννησε και τον σπουδαίο Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Μέγα Κωνσταντίνο. Συναντάμε την πρώτη γυναίκα αγιογράφο της Σερβίας, που σπούδασε αυτή την εκκλησιαστική τέχνη στη Θεσσαλονίκη και τώρα εικονογραφεί τις εκκλησίες της Νις. Συζητάμε με τον Σέρβο συγγραφέα ιστοριών Τρόμου, Ντέγιαν Ογκνιάνοβιτς, τον μοναδικό στα Βαλκάνια που έκανε διδακτορικό πάνω στην Ποιητική του Τρόμου. Επισκεπτόμαστε, τέλος, τον μακάβριο «Πύργο των Κρανίων» καθώς και το μεγαλύτερο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Σερβίας.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονοληψία:  Θεόφιλος Καλαϊτζιδης
Β΄κάμερα – χειρίστης drone: Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

  • Και σε επανάληψη στις 18:00 την ίδια μέρα
  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3