Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην «Επόμενη Μέρα»...

Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ1 14.11.2018

  «Η Επόμενη Μέρα»

Με τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρρο Τζανετάκο
«Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα
και η εξέγερση του Πολυτεχνείου»
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, στις 23:00

«Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου», είναι το επετειακό θέμα της εκπομπής «Η Επόμενη Μέρα», την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, στις 23:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος φιλοξενούν στο στούντιο τον υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσο Σακελλαρόπουλο, καθώς και τον διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, Ολύμπιο Δαφέρμο.

Στην εκπομπή επιχειρείται η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, ο τρόπος οργάνωσης και δράσης του, το πλαίσιο των πραγματικών αιτημάτων του, οι αιτίες της μαζικοποίησής του, οι προσλαμβάνουσές του αφενός από τις νεολαιίστικες κεντρώες και αριστερές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, αφετέρου από το διεθνές κίνημα του Μάη του 1968, καθώς και η επιρροή του στην απαρχή του τέλους της δικτατορίας.

Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, εν πολλοίς αυτόνομο από τις πολιτικές δυνάμεις της εποχής, εξέφραζε ανοικτά το αίτημα του εκδημοκρατισμού σε όλα τα επίπεδα, ερχόμενο σε απόλυτη σύγκρουση με το αυταρχικό στρατοκρατικό καθεστώς των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων με διακριτή ιδεολογία και εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες και αντιλήψεις.

Παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος.

Αρχισυνταξία: Βενιζέλος Λεβεντογιάννης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Πλατή.

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Πέτσας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας.