Τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ
γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Ημερομηνία Μετάδοσης: Τρίτη 21 Ιουνίου 2022
Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τον δικό τους μοναδικό τρόπο: Αποκλειστικές συνεντεύξεις μεγάλων καλλιτεχνών, εκπομπές που παρουσίασαν άνθρωποι της μουσικής και άφησαν το δικό τους ραδιοφωνικό στίγμα, αφιερώματα σε μουσικά γεγονότα – ορόσημα για ολόκληρες γενιές, αλλά και μια μοναδική συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην πρώτη μεγάλη φετινή της εμφάνιση στο Ηρώδειο, με παρουσία κοινού.
Διαβάστε τι ετοίμασαν το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos 93.6:
Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 αφιερώνει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στους ανθρώπους του τραγουδιού που έχουν περάσει από τα studio του Δεύτερου, τιμώντας παράλληλα και τα εβδομηκοστά γενέθλιά του.
Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι της μουσικής κάνουν ραδιόφωνο;
Στιχουργοί, συνθέτες, τραγουδοποιοί και ερμηνευτές που μπήκαν στο ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού, παρουσιάζουν τραγούδια και μουσικές με το δικό τους προσωπικό τρόπο. Κεντρικό θέμα στις εκπομπές είναι το καλοκαίρι!
Θα ακούσουμε αναλυτικά:
10:00-11:00: «Λίστα Αναμονής» – Φοίβος Δεληβοριάς
Ήταν αρχές Ιουνίου του 2021 όταν ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε μια εκπομπή αφιερωμένη στο καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει πιο ωραίο είδος τραγουδιού από εκείνο που μιλάει για το καλοκαίρι. Την πιο ρευστή, την πιο εφήμερη, την πιο φαινομενικά ακατανίκητη εποχή προορισμένη όμως για έναν γλυκό φθινοπωρινό χαμό.
11:00-12:00: «Ραδιονοσταλγία» – Γιώργος Παπαστεφάνου
Ο Γιώργος Παπαστεφάνου παρουσιάζει τραγούδια για το καλοκαίρι με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο σε εκπομπή που μεταδόθηκε το 2010.
12:00-13:00: «Τα τραγούδια των άλλων» – Μαρία Παπαγεωργίου
Ακριβώς την εποχή που απολαμβάνουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας, η Μαρία Παπαγεωργίου μας μιλάει για το φως, σε μια εκπομπή από το Αρχείο του Δεύτερου. Πώς το τραγούδι σε οδηγεί στο φως; Γιατί η μεγάλη μας νίκη είναι να δαμάσουμε τους φόβους αντί να μας δείξουν το δρόμο;
13:00-14:00: «Τα τραγούδια της ζωής μου… εκ βαθέων» – Μίμης Πλέσσας
Μεταφερόμαστε στο 2011 όταν ο Μίμης Πλέσσας παρουσίασε σε μια ωριαία εκπομπή, τα τραγούδια του, που έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
14:00-15:00: «Κάντινα Παγκράτι» – Κωστής Μαραβέγιας
Μπορεί μια εκπομπή στην καρδιά του χειμώνα να μυρίσει καλοκαίρι; Αυτό έκανε ο Κωστής Μαραβέγιας στις αρχές Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς. Σε μια εποχή «υγειονομικών αποστάσεων» ονειρεύεται την εγγύτητα. Η εκπομπή ξεκινά με ψευδαίσθηση καλοκαιρινή, μια φαντασίωση Αυγουστιάτικη, με καλό καιρό και ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους.
15:00-16:00: «Προδομένες μου αγάπες» – Λάκης Παπαδόπουλος
Ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ μπαίνει στο τόσο οικείο του ραδιοφωνικό studio και μας παρουσιάζει μια ώρα με τα πιο αγαπημένα του παλιά ελληνικά και ξένα τραγούδια. Μια εκπομπή του 1995.
17:00-18:00: «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα» – Μαριανίνα Κριεζή
Η Μαριανίνα Κριεζή εμπνέεται από την έλευση της καλοκαιρίας και «πλέκει» μια εκπομπή που αναφέρεται στα λουλούδια. Από τον κύκλο των εκπομπών της «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα», σε ένα επεισόδιο του 2009.
18:00-19:00: «Αντέλμα» Studio ConERT – Στάθης Δρογώσης
Με… μαέστρο τον Στάθη Δρογώση, η «Αντέλμα» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της μουσικής και διοργανώνει μια μίνι συναυλία στο στούντιο Ε της ελληνικής ραδιοφωνίας. Τραγούδια που μας έχουν καθορίσει. Το πρώτο μας τραγούδι, το τραγούδι που «λιώσαμε» στο πικάπ, το τραγούδι που «ζηλέψαμε». Από τους Κατσιμιχαίους στον Τσιτσάνη και από τον Φάμελλο στο Ζιώγαλα. Στο στούντιο μαζί του δύο από τα πιο ελπιδοφόρα κορίτσια του ελληνικού τραγουδιού. Η συνθέτρια, πολυοργανίστα και τραγουδίστρια Ελεονόρα Μανόνα (των Nora΄s Cinematic) και η τραγουδίστρια Μαριάννα Παπαθανασίου από τους «Μarianna and the dizzy breezes». Μαζί τους και ο Νίκος Δρογώσης στο πιάνο και η μικρή Ανδριάνα!
To Kosmos γιορτάζει με τον δικό του τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής:
– Με αποκλειστική συνέντευξη με τον σπουδαίο Νορβηγό σαξοφωνίστα και συνθέτη Γιαν Γκαρμπάρεκ, μία ημέρα πριν την εμφάνισή του στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. «Όλη η ελευθερία του παιξίματος μου προέρχεται από το γεγονός ότι είμαι παιδί της δεκαετίας του ’60» λέει στον Γιάννη Δημητριάδη ο μουσικός που τη δεκαετία του ’70 έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να μιλάει για «Σκανδιναβική τζαζ σκηνή» και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τζαζ αισθητικής. Και δεν παραλείπει να μιλήσει για την τζαζ, την Ευρώπη, την ελευθερία, την εταιρεία ECM και τη συναυλία στο Ηρώδειο, με το κουαρτέτο του, στο οποίο συμμετέχει και ο Ινδός δεξιοτέχνης των κρουστών, Trilok Gurtu. (Στις 11:30 το πρωί στην εκπομπή «The Kosmopolitans» των Λ.Αντωνόπουλου και Γ.Δημητριάδη)
– Με ένα προσωπικό αφιέρωμα της Λουκίας Σούπουλη στον συνθέτη, κιθαρίστα και περιζήτητο παραγωγό από το Τέξας, Adrian Quesada, έναν από τους πιο δραστήριους, περιπετειώδεις και εφευρετικούς μουσικούς σήμερα. Κάτοχος δύο βραβείων Grammy (και άλλες οκτώ φορές προτεινόμενος) κινείται ανάμεσα σε σχήματα που ειδικεύονται σε latin και funky διασκευές όπως οι Brownout, τους ψυχεδελικούς Echocentrics, την vintage soul μπάντα των Black Pumas αλλά και τo 11μελές σχήμα των Grupo Fantasma. Ένας μουσικός αφιερωμένος στην πολυμορφία της Latin Soul μουσικής και… στο μέλλον. (Στις 18:00 το απόγευμα στην εκπομπή «Καλησπέρα #Kosmos»)
– Με το ημερολόγιο να γυρνάει 55 χρόνια πίσω, στο θρυλικό «Καλοκαίρι της Αγάπης» του 1967 και την έκρηξη των χίπικων ιδεών που ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο. Μια αλληλουχία γεγονότων, μοναδική σε δύναμη και ομορφιά, μία κοσμογονική συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνικών, κοινωνικών και θρησκευτικών αντιλήψεων, που πήρε μορφή με το ιστορικό «Monterey Pop Festival» τον Ιούνιο του 1967 και κορυφώθηκε με το Woodstock το 1969. Ο Πέτρος Αδάμ θυμάται το «Καλοκαίρι της Αγάπης» και βάζει τα μουσικά, και όχι μόνο, πράγματα σε μία σειρά: Τί χάσαμε, τί κερδίσαμε, τί άλλαξε στον κόσμο. (Στις 20:00 το βράδυ στην εκπομπή «Από τις 45 στις 33 στροφές»)
Τέλος, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδει στις 21.00, απευθείας από το Ηρώδειο την πρώτη μεγάλη φετινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ με παρουσία κοινού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.
Η ΕΣΟ, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, σε ρε μείζονα» του Γιοχάνες Μπράμς, ένα από τα μεγαλύτερα και απαιτητικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου του βιολιού και την «Συμφωνία αρ.8, σε σολ μείζονα» του Αντονίν Ντβόρζακ.
Για πρώτη φορά φέτος θα συμπράξει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ο παγκοσμίου φήμης βιρτουόζος Ισραηλινοαμερικανός βιολονίστας Γκάι Μπραουνστάιν. Ο επιφανής σολίστ και διευθυντής Ορχήστρας ανήκει στην παράδοση των μεγάλων Εβραίων βιολιστών όπως ο Mischa Elman και ο Isaac Stern, στοιχείο που εύλογα καθιστά κάθε εμφάνισή του ανά τον κόσμο κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός.
Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Ηχοληψία για τα Μουσικά Σύνολα: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος,
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Νίκος Νικολόπουλος