Στις Ψηλότερες Κορυφές / World’s Greatest Mountains
(Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Σειρά ντοκιμαντέρ
Τρίτη 30/8 – Παρασκευή 2/9 στις 13:00
Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ, τεσσάρων επεισοδίων, με τίτλο «Στις Ψηλότερες Κορυφές / World’s Greatest Mountains», παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 καθημερινά από την Τρίτη 30/8 μέχρι και την Παρασκευή 2/9 στις 13:00.
Τα βουνά είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο, ωστόσο η έλξη τους είναι ακαταμάχητη. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εξερευνά τις πιο εμβληματικές κορυφές του κόσμου, αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα μυστικά τους. Οι τέσσερις κορυφές είναι : το Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό στον πλανήτη, το Λευκό Όρος, το ψηλότερο βουνό στην Δυτική Ευρώπη, το όρος Κιλιμάντζαρο, ένα απίστευτο αφρικανικό ηφαίστειο με πέντε ξεχωριστά οικοσυστήματα, και το Μπεν Νέβις το πιο επικίνδυνο βουνό της Βρετανίας.
Επεισόδιο 1ο: Έβερεστ [Everest]
Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο και πιο εμβληματικό βουνό στον κόσμο. Θαμμένο βαθιά στα Ιμαλάια, για αιώνες ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο εκτός από τους ανθρώπους που ζούσαν στη σκιά του. Όλα αυτά άλλαξαν με τις πρώτες βρετανικές αποστολές της δεκαετίας του 1920.
Η πρώτη θριαμβευτική ανάβαση στο Έβερεστ έγινε το 1953 όταν οι Έντμουντ Χίλαρι και Σέρπα Τενζινγκ Νοργκάι κατέκτησαν την κορυφή. Η πρωτοποριακή αποστολή άνοιξε το δρόμο σε αμέτρητους άλλους ορειβάτες να σκαρφαλώσουν στο βουνό τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Αυτό το επεισόδιο εξερευνά τον κόσμο των Ιμαλαΐων, όπου άνθρωποι και ζώα έχουν προσαρμοστεί να ζουν σ’ ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα του κόσμου.
Επεισόδιο 2ο: Μπεν Νέβις [Ben Nevis]
Το Μπεν Νέβις είναι το πιο εμβληματικό βουνό της Βρετανίας με τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Με θυελλώδεις ανέμους στους οποίους δεν μπορείς να σταθείς όρθιος, η κορυφή του είναι επίσης το πιο υγρό μέρος στη χώρα, όπου συχνά η ορατότητα είναι μηδενική.
Δημιουργήθηκε πριν από 350 εκατομμύρια χρόνια από την έκρηξη ενός γιγαντιαίου ηφαιστείου, και είναι ένα βουνό με δύο όψεις. Τα ήπια ελικοειδή μονοπάτια του νότου έρχονται σε αντίθεση με τις θανατηφόρες όψεις των βράχων του βορρά, που προσελκύουν λάτρεις της περιπέτειας από όλο τον κόσμο.
Επεισόδιο 3ο: Λευκό Όρος [Mont Blanc]
Το Λευκό Όρος ήταν για αιώνες το ψηλότερο βουνό στον γνωστό κόσμο. Βρίσκεται βαθιά στις Άλπεις, την μεγαλύτερη οροσειρά της Δυτικής Ευρώπης. Το βουνό δεν εξερευνήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν ένας χωρικός και ένας τοπικός γιατρός με τα ονόματα Μπάλμα και Πακάρ έγιναν τα δύο πρώτα άτομα που έφτασαν στην κορυφή. Το άνευ προηγουμένου επίτευγμά τους, ήταν το πρώτο του είδους του και γέννησε το σύγχρονο άθλημα της ορειβασίας.
Οι πλαγιές του Λευκού Όρους κυριαρχούνται από μερικούς από τους πιο διάσημους και επιβλητικούς παγετώνες στον κόσμο. Γίγαντες όπως ο «Mer de Glace» που σημαίνει «Θάλασσα του Πάγου» κυλούν από το βουνό και σχηματίζουν το τοπίο σε βάθος χιλιετιών.
Σήμερα το Λευκό Όρος βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ορειβασίας και του σκι, με πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, μιας και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και προσβάσιμα βουνά στον κόσμο. Ωστόσο, οι υψηλοί αριθμοί επισκεπτών σημαίνουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε μια περιοχή φημισμένη για τις χιονοστιβάδες της.
Επεισόδιο 4ο: Κιλιμάντζαρο [Kilimanjaro]
Πανίσχυρο και επιβλητικό, το Κιλιμάντζαρο είναι το μεγαλύτερο χερσαίο ηφαίστειο του κόσμου, που δημιουργήθηκε σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια πριν και εκτείνεται σε μια περιοχή στο μέγεθος της Κορνουάλης, με ύψος 5.895 μ. Είναι ένα μέρος όπως κανένα άλλο στη γη που αποτελείται από πέντε διαφορετικά οικοσυστήματα: σαβάνα, τροπικό δάσος, τύρφη, αλπική έρημο, και παγετώνες.
Απίστευτο, αλλά το Κιλιμάντζαρο είναι γνωστό στον δυτικό κόσμο μόνον εδώ και 150 χρόνια. Ένας από τους εξερευνητές που έβαλαν το βουνό στον χάρτη ήταν ο Ρίτσαρντ Θόρντον, ένας από τους βοηθούς του Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Μέχρι που ο Θόρντον επαλήθευσε την ύπαρξη του βουνού το 1861, λίγοι πίστευαν ότι ένα χιονισμένο βουνό θα μπορούσε να υπάρξει κάτω από τον καυτό τροπικό ήλιο της Αφρικής. Το Κιλιμάντζαρο ήταν πάντα μια δημοφιλής επιλογή για διασημότητες και όσους θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά δεν είναι ακίνδυνο.