Η Μεγάλη Εβδομάδα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Η Μεγάλη Εβδομάδα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Η Μεγάλη Εβδομάδα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Με ειδικές εκπομπές, αφιερώματα και προσαρμοσμένο πρόγραμμα στις κατανυκτικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ μάς καλούν να βιώσουμε το Θείο Πάθος. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα από το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91.6 & 105.8

Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή, στις 19:00, οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα παρακολουθήσουν, σε απευθείας μετάδοση, τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

Από τη Μ. Δευτέρα έως και το Μ. Σάββατο, στις 09:00 και στις 16:00, ακούμε Ευαγγελικά Αναγνώσματα της Μεγάλης Εβδομάδας, με τις φωνές της Λουκίας Μιχαλοπούλου, της Αμαλίας Μουτούση και του Δημήτρη Καταλειφού. Πρόκειται για μια ευγενική παραχώρηση από το Θέατρο Σταθμός και είναι συμπαραγωγή του θεάτρου με το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας που δημιούργησαν η Όλια Λαζαρίδου και η Αμαλία Μουτούση.

Από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη, 15:00-16:00 ο Πάνος Χρυσοστόμου επιμελείται και παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις μουσικές των ταινιών με θέμα τα Πάθη του Ιησού. Υπερπαραγωγές ευρείας αποδοχής, αλλά και «αιρετικές» δημιουργίες που προκάλεσαν.

«Θρήνοι και Θρύλοι» της ελληνικής ζωής, όπως αυτοί ζωντάνεψαν μέσα από τη γραφή του Νίκου Γκάτσου, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιώργου Τσάμπρα. Από τη Μ. Τρίτη έως και τη Μ. Παρασκευή, 21:00-22:00, αναζητούμε το θείο και το ανθρώπινο, το παλιό και το σύγχρονο Πάθος στην ελληνική δισκογραφία.

Ένα «διαμάντι» από το θεατρικό αρχείο της Ραδιοφωνίας ακούμε τα βράδια της Μ. Τρίτη, της Μ. Τετάρτη και της Μ. Πέμπτη, στις 23:00. «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ, μια ραδιοφωνική παραγωγή του 1954, σε ραδιοσκηνοθεσία του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, με τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο και τη μουσική. Το έργο αποτελείται από τρία μέρη, αντίστοιχα των τριών του Αισχύλου: «Γυρισμός», «Κατατρεγμένοι» και «Ερινύες» κατά σειρά μετάδοσης.
Παίζουν οι εμβληματικοί ηθοποιοί: Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής, Μελίνα Μερκούρη, Άννα Συνοδινού, Θάνος Κωτσόπουλος, Ανδρέας Φιλιππίδης, Παντελής Ζερβός, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Σαπφώ Νοτάρα, Έλλη Ξανθάκη, Βάσω Μεταξά, Χριστόφορος Νέζερ, Γιάννης Αργύρης, Κώστας Παπαγεωργίου.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 & 95.6

Το Σάββατο του Λαζάρου, 18:30-19:00, η Μαρία Χατζάρα παρουσιάζει το Χρονικό της Θυσίας, εκεί όπου Το Θείο Πάθος, ως μεταχρονολογημένη τραγωδία, ξετυλίγεται και πάλι, σε παράλληλη πορεία με τα ανθρώπινα πάθη, από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη.

Από τις 21:00 έως τις 23:00, Ο Γιάννης Φίλιας παρουσιάζει το ημιτελές ορατόριο του Franz Schubert «Lazarus», γιορτάζοντας μια πρόωρη Ανάσταση – όπως είναι ο δεύτερος τίτλος του («Die Feier der Auferstehung»). Οδηγοί, οι φωνές των Lucia Pop, Robert Tear, Helen Donath, Dietrich FischerDieskau, υπό τη μπαγκέτα του Wolfgang Sawallisch.

Την Κυριακή των Βαΐων, 15:00-16:00, ο Νίκος Κανελλόπουλος παρουσιάζει εκτός από δημοφιλείς συνθέτες, μουσική των Baguer, Dowland, Vidal και μας γνωρίζει το ενδιαφέρον έργο της Florence Price, αφρο-αμερικανής συνθέτριας του 20ού αιώνα.

Από τις 22:00 έως τις 23:00, στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» θα μεταδοθεί, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το «Πάσχα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε μια ηχογράφηση της χρυσής δεκαετίας του ραδιοφωνικού θεάτρου. Έργο της ώριμης περιόδου του Σκανδιναβού δημιουργού, αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Χέιστ, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κάποια χρόνια μετά. Ένα έργο με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, για την ενοχή και την εξιλέωση. Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε από την εκπομπή «Τρίτο Θέατρο», τον Μάιο του 1967.
Μετάφραση: Μήτση Κουγιουμτζόγλου
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Μαστοράκης
Επιμέλεια ήχων: Άρτεμις Τροίζου
Ηχοληψία: Βασίλης Καρράς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωαννόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας (Έλις Χέιστ), Αντιγόνη Βαλάκου (Ελεονώρα Χέιστ), Βάσω Μεριδιώτου (Κριστίνα), Άννα Λώρη (κ. Χέιστ), Νικηφόρος Νανέρης (Βενιαμίν), Ελένη Γαβριήλ (Λίνα), Αθηνόδωρος Προύσαλης (Λίντκβιστ)
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Τη Μ. Δευτέρα, 07:00-08:00, ο Άγης Γυφτόπουλος φέρνει ξανά κοντά μας καθημερινά τον «Ήχο της πρώτης ηλιαχτίδας», για να μας συντροφεύσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και την επόμενη, την Αναστάσιμη, με «λέξεις που διαρκούν» φθάνοντας με τον ήχο του ποιητικού λόγου, και με Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που μας οδηγούν από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.

Από τις 08:00 έως τις 10:00, στα «Πρωινά του Τρίτου», ο Γιώργος Φλωράκης, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει έργα θρησκευτικά, αλλά και έργα κοσμικά που συνάδουν με το κλίμα των ημερών. Ακούμε έργα των Arvo Part, Gustav Mahler, Piotr Ilich Tchaikovsky, Benjamin Britten, Henryk Gorecki, Giovanni Battista Pergolesi, Josef Haydn, Valentin Silvestrov, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi και Giuseppe Verdi. Τη Δευτέρα του Πάσχα, η εκπομπή φιλοξενεί τη Συμφωνία της Ανάστασης του Gustav Mahler.

Από τις 10:00 έως τις 11:00, από τη  Μ. Δευτέρα έως τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Πάρις Μέξης, στην εκπομπή «Σήμερα στο Τρίτο», θα παρουσιάσει το αφήγημα των «Παθών» τόσο μέσα από τις επίσημες χριστιανικές πηγές όσο και από τις σύγχρονες, όσον αφορά τα ιστορικώς τεκμηριωμένα γεγονότα, λογοτεχνικά κείμενα, και ποιήματα με τη μουσική σε πρωταρχικό ρόλο ως ένα παράλληλο μουσικό αφήγημα.

Από τις 11:00 έως τις 12:00, ο Γιώργος Κωνσταντίνου προβάλλει θρησκευτικές και κοσμικές μεταμορφώσεις. Σε αναζήτηση του Θείου στο Ανθρώπινο. Του Αιώνιου στο Εφήμερο. Του Φωτός στο Σκοτάδι.

Από τις 12:00 έως τις 13:00, από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Παρασκευή, ο Μάρκος Μωυσίδης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε θρήνους και θρηνώδεις συνθέσεις από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που αφορούν στο Θείο Πάθος. Συνθέσεις των Χρήστου Χατζή, Henryk Górecki, John Dowland, John Tavener, Morten Lauridsen, Giovanni Brunetti, Valentin Silvestrov και άλλων συνθετών.

Από τις 13:00 έως τις 14:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου μεταδίδει αριστουργηματικά  έργα εμπνευσμένα από τα Πάθη.

Από τις 14:00 έως τις 15:00, από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Τετάρτη, ο Θόδωρος Λούστας παρουσιάζει τους «Επτά λόγους του Χριστού επί του Σταυρού», του Joseph Haydn, στην εκδοχή ορατορίου, για σολίστες τραγουδιστές, χορωδία και ορχήστρα, καθώς και αποσπάσματα από καντάτες και Πάθη, του Johann Sebastian Bach και άλλων συνθετών, σχετικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από τις 21:10 έως τις 22:30, καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Πάθος για Μουσική -Μουσική των Παθών», και στο πλαίσιο του κύκλου ΕΒU «Συναυλίες δίχως Σύνορα» παρουσιάζει συναυλίες και μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη.
Πρώτη στάση του ταξιδιού το Μόναχο, με ένα πρόγραμμα που ενώνει την «Εβδομάδα των Παθών» του Maximilian Steinberg –θρησκευτικό έργο από την παράδοση της «Νέας Ρωσικής Χορωδιακής Σχολής»–, με αποσπάσματα από τους «Εσπερινούς», της Ουκρανής συνθέτριας Galina Grigorjeva, με τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση της Julia Selina Blank.

Τη Μ. Τρίτη, 13:00-14:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει τον λυράρη και τσελίστα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος μας μεταφέρει στον μαγικό ήχο των νέων συνθέσεων που παρουσίασε και ηχογράφησε πρόσφατα.

Από τις 19:00 έως τις 20:00, η Τζουλιέτα Καρόρη παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές συνθέσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα των François Couperin, Domenico Mazzocchi, Francisco Corselli, Johann Christoph Bach, Heinrich Ignaz Franz von Biber.

Από τις 20:10 έως τις 21:05, η Αφροδίτη Κοσμά φιλοξενεί τον αρθρογράφο, συγγραφέα, μεταφραστή Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο Χριστός στα χιόνια, εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι», ενώ σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση μεταδίδεται μέρος της σύνθεσης που έγραψε η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη για την παράσταση «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» –μια ανάθεση της ΕΛΣ–,  σε λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα.

Από τις 21:10 έως τις 22:30, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη μεταδίδει το έργο «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού πάνω στον Σταυρό» με τη Χορωδία Gaechinger Cantoreyη και την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης, υπό τη διεύθυνση του Hans-Christoph Rademann,  πάνω στη σύνθεση  του  Joseph Haydn και της Sofia Gubaidulina.

Τη Μ. Τετάρτη, 13:00-14:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει εξαιρετικές ερμηνείες του γνωστού ύμνου  «Ω γλυκύ μου έαρ», από το εγκώμιο της Μ. Παρασκευής.

Από τις 19:00 έως τις 20:00, το γαλλικό μιούζικαλ «Οι Δέκα Εντολές» (Les Dix Commandements) του Pascal Obispo, βασισμένο στο βιβλίο της Εξόδου, από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στο ομώνυμο επικό, επιτυχημένο κινηματογραφικό έργο του 1956 με τίτλο «Δέκα Εντολές», διαλέγει να παρουσιάσει ο Γιάννης Φίλιας.

Από τις 23:00 έως τις 24:00, ο Θάνος Φουργιώτης, μέσα από την ποίηση, το τραγούδι, την εικόνα, τη μουσική παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο κλίμα των ημερών, με τίτλο «Από ένα κοχύλι… Όταν τα ανθρώπινα πάθη συναντιούνται με τα θεία».

Τη Μ. Πέμπτη, 13:00-14:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει σε δύο συνεχόμενες εκπομπές (Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή), τη μουσική του Μωρίς Ζαρ για την εμβληματική και μέχρι σήμερα αναφορική –και για πολλούς αξεπέραστη– ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».  

Από τις 14:00 έως τις 15:00, ο Νίκος Ξανθούλης φιλοξενεί τον πρώτο και μοναδικό Έλληνα βραβευμένο τραγουδιστή –με το βραβείο του διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα–, Αλέξανδρο Σταυρακάκη, με τον οποίο συνομιλεί για τη δισκογραφική έκδοση της Shostakovich works unveiled, με επίκεντρο την 14η Συμφωνία του Σοστακόβιτς, στην πρώτη της εκδοχή για φωνές, πιάνο και κρουστά.

Από τις 15:00 έως τις 17:00, η Κάτια Καλλιτσουνάκη μάς προσφέρει ένα δίωρο με κοσμικά και θρησκευτικά έργα στο πνεύμα των ημερών, των Max Reger, Ernest Pingoud, Ildebrando Pizzetti, Heino EllerJesus ArambarriMaurice DurufléSamuel BarberXavier Montsalvatge,Toru Takemitsu, Zbigniew Preisner και Giya Kancheli.

Από τις 18:00 έως τις 18:30, ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας παρουσιάζει την  μουσικολόγο, ερευνήτρια και σολίστ του εκκλησιαστικού οργάνου, Μαγδαληνή Καλοπανά, σε ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με τίτλο «Passiones Domini» που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη (Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ύμνους και άλλα θρησκευτικά έργα που έχουν ως θέμα τα Πάθη του Κυρίου.

Από τις 19:00 έως τις 20:00, η Τζουλιέτα Καρόρη παρουσιάζει εκτεταμένα αποσπάσματα από το Ορατόριο των Παθών του Georg Philip Telemann, μια από τις επτά, μεγάλης διάρκειας θρησκευτικές συνθέσεις που συνέθεσε.

Από τις 20:10 έως τις 21:00, η Αφροδίτη Κοσμά μάς προτρέπει να συναντηθούμε με τον διαλογισμό της προσευχής, με όχημα το μελισματικό τραγούδι και την πληθωρική εκφραστικότητα της μουσικής γκόσπελ.

Από τις 21:10 έως τις 23:00, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει «Τα πάθη του Ιησού, της ανθρωπότητας, της ζωής και της αγάπης» στη συναυλία της Βασιλικής Ορχήστρας του Concertgebouw του Άμστερνταμ, με αποσπάσματα του Ορατορίου του J.S.Bach  «Κατά Ματθαίον Πάθη». Συμμετέχει η Εθνική Παιδική Χορωδία της Ολλανδίας και η Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του John Butt (από συναυλία που έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου του 2023).

Τη Μ. Παρασκευή, 14:00-15:00, ο Νίκος Ξανθούλης μάς προσφέρει το μελωδικό και ποπ προσανατολισμένο στιλ του Lloyd Webber, με τις πιο περίπλοκες, εκλεπτυσμένες και μερικές φορές αυστηρές φόρμες στο έργο του Ρέκβιεμ.

Από τις 21:10 έως τις 22:30, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη μεταδίδει τη Συναυλία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών (7 Απριλίου 2023), που εντάσσεται στις πασχαλινές εκδηλώσεις στο King’s College, με τη Χορωδία Philharmonia και την BBC Concert Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Daniel Hyde στο Stabat Mater του Antonín Dvořák.

 KOSMOS 93.6

Τη Μ. Παρασκευή, 10:00-12:00, οι Kosmopolitans Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης, σε μία δίωρη κατάδυση στον ήχο και την εκστατική ερμηνεία των γκόσπελ, των θρησκευτικών τραγουδιών των αφροαμερικανών, που αποτελούν τη μήτρα για το σύνολο της μαύρης μουσικής. Από τα μπλουζ έως το hip hop και από τον Ray Charles και την Aretha Franklin έως τους Roots και τους Gabriels.

Από τις 20:00 έως τις 22:00, ο Πέτρος Αδάμ παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια στο πνεύμα της ημέρας και σχετικά με την περιφορά του Επιτάφιου, την ερμηνεία του στολισμού του, αλλά και σπάνια έθιμα που τηρούνται εδώ και αιώνες.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή, στην αγγλόφωνη εκπομπή «Greek music express» (14:00 15:00 ώρα Ελλάδας), με τον Ηρακλή Οικονόμου, θα μεταδοθούν «Μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από τα Θεία πάθη». Ειδικότερα:

  • Μ. Δευτέρα «Θεογεννήτωρ Μαρία» του Μάριου Τόκα
  • Μ. Τρίτη «Εαρινή ώρα» του Σταμάτη Σπανουδάκη
  • Μ. Τετάρτη «To Σκοτεινό τρυγόνι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μελοποιημένο από τους Νίκο Μαστοράκη, Μανόλη Λιαπάκη και Κώστα Πανταζή
  • Μ. Πέμπτη «Ορχηστρικά» από την επτανησιακή παράδοση του Δημήτρη Λάγιου
  • Μ. Παρασκευή «Τραγούδια αποχαιρετισμού» αφιερωμένα στις νέες και στους νέους που χάθηκαν στα Τέμπη.

Μοιρολόγια και ύμνοι από τη Βυζαντινή παράδοση «μπλέκονται» αρμονικά με ήθη και έθιμα από διάφορους τόπους της πατρίδας, στην εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», με τη Μαρία Κουτσιμπύρη (15:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας).

Έλληνες της Διασποράς μεταφέρουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Εβδομάδας των Παθών και τα ήθη και τα έθιμα που τηρούν σε διάφορα σημεία της γης, στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας», με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη (Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη 16:00-17:00 ώρα Ελλάδας, Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη 08:00-09:00 ώρα Ελλάδας και Μ. Παρασκευή 18:00-19:00 ώρα Ελλάδας).

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα κυριαρχεί στις εκπομπές του Γιάννη Παπουτσάκη «Ηλιοτρόπια» (Μ. Δευτέρα) και «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» (Μ. Τρίτη, M. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη) με ποιήματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα των: Ρίτσου, Ελύτη, Βάρναλη, Βρεττάκου, Γκάτσου, Καρούζου, Δημουλά και άλλων ποιητών μας. Οι εκπομπές διανθίζονται με κλασική και κινηματογραφική μουσική από ταινίες που αναφέρονται στα Πάθη, όπως: «Μπεν Χουρ», «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», «Ο χιτώνας» και «Τα Πάθη του Χριστού» (17:00-18:00 ώρα Ελλάδας).

Τη Μ. Τετάρτη, η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ερωφίλη είναι καλεσμένη του Αλέξη Κώστα, στην εκπομπή «Φωνές και μουσικές» (18:00-19:00 ώρα Ελλάδας).

Τη Μ. Πέμπτη, στην εκπομπή «Διηγήσεις», η Μαρία Καραγιαννάκη έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στους προϊστορικούς ναούς, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Χριστιανοσύνης στη Μικρά Ασία και τον Πόντο, από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως την Άλωση της Πόλης το 1453, και από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 έως τις μέρες μας (16:00-17:00 ώρα Ελλάδας).

Τη Μ. Παρασκευή, ο περίφημος Βυζαντινός Ύμνος «Ω γλυκύ μου έαρ» θα μεταδοθεί στην ξεχωριστή σύνθεση του Σταμάτη Σπανουδάκη (12:30-13:00 ώρα Ελλάδας).

«Το σώμα του ξένου». Με αφορμή το συγκλονιστικό ιδιόμελο «Δος μοι τούτον τον ξένον» του Γεώργιου Ακροπολίτου, που ψάλλεται κατά την έξοδο του Επιταφίου, ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει, στο πλαίσιο της  εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», ένα λαογραφικό ταξίδι στον Επιτάφιο θρήνο, μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, ύμνους και τραγούδια (13:00-14:00 ώρα Ελλάδας).

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Τέχνη που έχει εμπνευστεί από τα Θεία Πάθη και την εις Άδου κάθοδο του Ιησού παρουσιάζει ο Θανάσης Χούπης, στην εκπομπή «Έλληνες παντού» (17:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι καλεσμένος στην εκπομπή του Θέμη Ροδαμίτη «Η δική μας πόλη». Ο γνωστός τραγουδοποιός αφηγείται ιστορίες από το κλίμα των ημερών και παίζει ζωντανά στο στούντιο ανέκδοτα τραγούδια του σε κατανυκτική ατμόσφαιρα (18:00-19:00 ώρα Ελλάδας). Το β΄ μέρος της εκπομπής θα μεταδοθεί το Μ. Σάββατο (12:00-13:00 ώρα Ελλάδας).

«Άφκιαστο και αστόλιστο του Χάρου δε σε δίνω». Μια ιδιαίτερη κατανυκτική συνάντηση υπόσχεται ο Πανταζής Τσάρας, με αποσπάσματα από τις συνθέσεις του έργου «Lamenta», επηρεασμένες από την ηπειρώτικη μουσική και τους μακρόσυρτους ήχους του μοιρολογιού. Μια συναυλία από το στούντιο Β΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών και την ξεχωριστή ερμηνεία της Ξανθούλας Ντακοβάνου (24:00-01:00 ώρα Ελλάδας).

 ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8

Τη Μ. Παρασκευή, 15:00-17:00, ο Θωμάς Σίδερης ετοίμασε ένα λαογραφικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα, με τίτλο «Ρόδα της άνοιξης σου φέρνω». Μέσα από ποιητικά κείμενα της χριστιανικής παράδοσης, αλλά και σπουδαίων ποιητών, όπως της Κικής Δημουλά και του Γιάννη Ρίτσου, ξεδιπλώνεται το θείο πάθος και οι πολλαπλές όψεις του Επιτάφιου Θρήνου.

Σημαντική στιγμή του αφιερώματος είναι η στιγμή που ο σπουδαίος Τούρκος μουσικός Ali Fuat Aydin παίζει με το σάζι του ένα μουσικό θέμα που έρχεται από τους μακρινούς δρόμους της Ανατολής  και ο Θωμάς Σίδερης διαβάζει ένα απόσπασμα από το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Επίσης, θα ακουστεί και ένα ποίημα που εμπιστεύτηκε στον δημιουργό της εκπομπής ο Τσιμάρας Τζανάτος, ένας σημαντικός ποιητής, ηθοποιός και σκηνοθέτης, που έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή. Τον λόγο της Κικής Δημουλά αποδίδει η ηθοποιός Τζίνη Παπαδοπούλου.