ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ: «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλερ |...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ: «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλερ | 28.01.2024

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Οι ληστές»
του Φρίντριχ Σίλερ
Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στις 22:00

Το θεατρικό έργο «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλερ (1759-1805), ενός από τους σημαντικότερους ποιητές και κλασικούς θεατρικούς συγγραφείς της Γερμανίας, μεταδίδεται σε ραδιοφωνική προσαρμογή από την εκπομπή «Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στις 10 το βράδυ.

Ήταν μόλις 22 ετών ο Σίλερ όταν έγραψε το έργο «Οι ληστές» το 1781, το οποίο ανέβηκε, με μεγάλη επιτυχία, στη σκηνή του θεάτρου Μάνχαϊμ, το 1782. Το έργο θεωρήθηκε «καθρέφτης» του λογοτεχνικού κινήματος «Θύελλα και ορμή» που αναπτύχθηκε στη Γερμανία, στα μέσα του 18ου αιώνα. Μπορεί οι «σκοποί» του κινήματος να μην επετεύχθησαν ολοκληρωτικά, στάθηκαν όμως αφορμή για τη συγγραφή μερικών από τα πλέον μνημειώδη έργα της γερμανικής λογοτεχνίας.

Στο έντυπο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, από το ανέβασμα του έργου το 1983, δημοσιεύτηκε απόσπασμα του συγγραφέα, από τον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του έργου (1781):

«…όποιος έθεσε σκοπό του να διώξει τη διαφθορά και να εκδικηθεί για τη θρησκεία, την ηθική και τους αστικούς νόμους τους εχθρούς τους, πρέπει να αποκαλύψει τη διαφθορά, γυμνή και αποκρουστική και να παρουσιάσει το κολοσσιαίο μέγεθός της μπροστά στα βλέμματα της ανθρωπότητας. Η διαφθορά ξετυλίγει εδώ όλο τον εσωτερικό της μηχανισμό. Για όποιον κατόρθωσε να αναπτύξει τη λογική του σε βάρος της καρδιάς του, γι’ αυτόν το ιερό δεν είναι πια ιερό -γι΄αυτόν δεν αξίζει τίποτα η ανθρωπότητα και η θεότητα- και οι δυο κόσμοι δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στα μάτια του. Προσπάθησα να κατασκευάσω ένα χαρακτηριστικό ζωντανό ομοίωμα ενός τέτοιου είδους παλιανθρώπου, να δείξω ολόκληρο τον μηχανισμό της διαφθοράς του και να εξετάσω τη δύναμή του, με γνώμονα την αλήθεια».

Η ηχογράφηση, στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Ε.Ι.Ρ. και την εκπομπή «Το θέατρο της Τετάρτης», τον Νοέμβριο του 1965.

Μετάφραση – ραδιοφωνική προσαρμογή: Δημήτρης Μπέσκος

Μουσική επιμέλεια: Έλλη Σολομωνίδη-Μπαλάνου

Ρύθμιση ήχου: Θανάσης Πολίτης

Επιμέλεια ήχων: Ηρακλής Δημητράς

Ραδιοσκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος

Ακούγονται  οι ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας (Φραντς), Λυκούργος Καλλέργης (Μαξιμιλιανός), Στέφανος Ληναίος (Κάρολος), Γρηγόρης Βαφιάς (Σπήγκελμπεργκ), Βασίλης Μαυρομμάτης (Ρόλλερ), Κώστας Κοσμόπουλος (Σβαρτς), Γιάννης Μαλούχος (Γκριμ), Σπύρος Φαρμάκης (Σούφτερλε), Βασίλης Παπανίκας (Ράτσμαν), Νίκος Παπακωνσταντίνου (Σβάϊτσερ), Ελένη Χατζηαργύρη (Αμαλία), Λάμπρος Κοτσίρης (Χέρμαν), Γιάννης Αποστολίδης (Ντάνιελ), Μιχάλης Μπαλλής (μια φωνή), Λουκιανός Ροζάν (ένας από τους Ληστές), Στέλιος Λιονάκης (άλλος Ληστής), Άγγελος Γιαννούλης (καλόγερος), Γιάννης Βόγλης (Κοζίνσκυ), Σπύρος Ολύμπιος (Μόζερ), Γιώργος Πολιτίδης (υπηρέτης)

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη