«Ουτοπία/ Utopia»
Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Σειρά ντοκιμαντέρ
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 21:00
Τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων με τίτλο «Ουτοπία/ Utopia», παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 21:00.
Στο πιο διάσημο και αμφιλεγόμενο βιβλίο του «Ουτοπία», που γράφτηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Τόμας Μορ καταπιάνεται με το αιώνιο φιλοσοφικό ζήτημα της ιδανικής πολιτείας. Ο Μορ ενσωματώνει στο όραμά του για την ιδεώδη κοινωνία στοιχεία από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον στωικισμό και τον επικουρισμό, και μιλάει για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, ανεξιθρησκία, κρατική πρόνοια και μέριμνα για όλους τους πολίτες, με σκοπό την κατάκτηση της ευτυχίας μέσω της επίτευξης κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης. Έκτοτε, ο διάσημος μύθος της Ουτοπίας, δεν έχει πάψει να γοητεύει και να προκαλεί το ενδιαφέρον, ενώ έχει επινοηθεί εκ νέου από πολλές γενιές συγγραφέων, καλλιτεχνών και ονειροπόλων.
Μπορεί να μην επιτεύχθηκε ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά στη σειρά ντοκιμαντέρ ο Ρίτσαρντ Κλέι, ιστορικός τέχνης και καθηγητής ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, μας οδηγεί, μέσα από μια αξιομνημόνευτη συζήτηση, στις ιδέες και τα ιδανικά των ουτοπιών και τη σημασία των δυστοπιών, εξετάζοντας τί αποκαλύπτουν για μερικές από τις βαθύτερες ελπίδες, όνειρα και φόβους μας για το μέλλον.
Ο Κλέι αναλύει λεπτομερώς τις έννοιες πίσω από την Ουτοπία και τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να προσδιοριστεί. Προσεγγίζει το θέμα πολιτιστικά και πολιτικά και παρουσιάζει σημαντικά κοινά στοιχεία ανάμεσα στα λάθη του παρελθόντος και τα όνειρα του μέλλοντος. Παρουσιάζει συνεντεύξεις με πολύ γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου καθώς και διανοούμενους αναφορικά με τη φύση της Ουτοπίας, επιχειρώντας να δώσει στον τηλεθεατή μία περιεκτική ερμηνεία και τη γενική εικόνα του τι σημαίνει να αναζητάς την τέλεια κοινωνία.
Από τη λογοτεχνία του 17ου αιώνα μέχρι την απέραντη συλλογική γνώση της Wikipedia,ο Κλέι ερευνά το δέος μας σχετικά με τα ουτοπικά ιδανικά και γιατί αυτή η ιδέα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Επίσης παρουσιάζει πραγματικές προσπάθειες για την εφαρμογή ουτοπικών ιδανικών και την κατάρρευση αυτού του τρόπου σκέψης.
Τέλος στρέφει την κάμερα προς τις προσωπικές μας ουτοπίες: τους πολλούς τρόπους που έχουμε δημιουργήσει για να χαθούμε σε μία τέλεια στιγμή, μια επιφοίτηση ή μια υπέρβαση, αναζητώντας περισσότερη αυθεντικότητα.
Σκηνοθεσία: Russell Barnes
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 6 & 13 Μαρτίου στις 21:00