ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» |...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» | Από 17.06 έως 12.07.2024

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας»

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, στις 18:00

Το Τρίτο Πρόγραμμα συμπληρώνει 70 χρόνια από την πρώτη εκπομπή του, μια ξεχωριστή στιγμή για την Ελληνική Ραδιοφωνία, μια σημαντική προσθήκη στον ελληνικό πολιτισμό.

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 1954, μετά από προσπάθειες χρόνων, ο πρώτος διευθυντής και ιδρυτής του Τρίτου, Διονύσιος Ρώμας, βρήκε τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιηθεί ένας μισοχαλασμένος πομπός που βρισκόταν στις αποθήκες του Ζαππείου. Από την πρώτη εκείνη τετράωρη μετάδοση έως σήμερα, το Τρίτο Πρόγραμμα με ορμητήριο την κλασική μουσική αποτελεί τη ραδιοφωνική στέγη της τέχνης, της ποίησης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της κουλτούρας. Μια στέγη που αγκαλιάζει τα νέα έργα, τους νέους δημιουργούς και τις νέες τάσεις.

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων, το Τρίτο Πρόγραμμα θα παρουσιάσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μια σειρά από δράσεις, ειδικές εκπομπές και αφιερώματα.

Στο πρώτο αφιέρωμα με τίτλο «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας», καθημερινά από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στις 18:00 και για τέσσερις εβδομάδες, θα μεταδοθούν 20 διαμάντια από το αρχείο της Ραδιοφωνίας, όπως τα επιμελήθηκαν οι παραγωγοί  του Τρίτου Προγράμματος.

Μεγάλες προσωπικότητες, ιστορικές συναυλίες, αξέχαστες εκπομπές, μοναδικές παραστάσεις και οι συναυλίες του Τρίτου, είναι οι πέντε θεματικές ενότητες του αφιερώματος, μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Οι ακροατές του Τρίτου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, μεταξύ των άλλων, μαθήματα ιστορίας της Τέχνης από τον Γιάννη Τσαρούχη, συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη, την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη, τον Δημήτρη Μητρόπουλο να διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, τη Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο, την Τζίνα Μπαχάουερ, τον Αλέξη Μινωτή, την Έλλη Λαμπέτη, την Άννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Χορν, τη Ρένη Πιττακή, αποσπάσματα από τον Μουσικό Αύγουστο, τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας, τις συναυλίες στην Πινακοθήκη και φυσικά μέρος από τα «Σχόλια του Τρίτου» με τον Μάνο Χατζιδάκι. Πολλά από τα παραπάνω ντοκουμέντα παρουσιάζονται σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση.

Info

«Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας»
Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6
Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, καθημερινά στις 18.00

70 χρόνια
Κλασικά Τρίτο

Τεχνικός ήχου: Στέλιος Εφεντάκης
Επιμέλεια αρχειακού υλικού – έρευνα: Αλεξάνδρα Γιαλίνη, Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη, Βάνα Πανορμίου, Μαρία Χατζάρα
Συντονισμός αφιερώματος: Κάτια Μάντζαρη

Προϊστάμενη τμήματος Αποκατάστασης Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης Διεύθυνσης Αρχείου: Δέσποινα Ζερβού
Ηλεκτρονικός: Γεράσιμος Αντύπας
Ηχολήπτης: Μίνωας Μαμαγκάκης
Τεκμηριώτρια Π.Α.: Αγγελική Σαπλαούρα
Προϊστάμενη τμήματος Διαχείρισης Αρχείων Διεύθυνσης Αρχείου: Αντωνία Κουτσοδόντη
Αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος: Χρυσάνθη Κλωνή
Αρχειοθέτης – ταξινόμος: Όλγα Καραδήμου

Δείτε το trailer
Δείτε φωτογραφικό υλικό

Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ
Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ
Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ
Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ