«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη...

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας | 15-21.07.2024

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»

Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας
Εβδομάδα 15 έως 21 Ιουλίου 2024

 

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974 ξεκινά η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» και οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των εισβολέων. 50 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στον τόπο και στους ανθρώπους, δύο από τους οποίους μας διηγούνται όσα έζησαν εκείνες τις ημέρες. Τα γεγονότα στην Κύπρο δρομολόγησαν τις εξελίξεις και για την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, που για μια επταετία καταπάτησε κάθε ελευθερία και ανθρώπινο δικαίωμα.

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του Istorima το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το έργο συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming.

Όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTεcho.

Την εβδομάδα από 15 έως 21 Ιουλίου 2024 θα ακούσουμε:
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
«Το αυτοκινητάκι του μαστρο-Φρανς»

Ο μαστρο-Φρανς από το Δοξάτο Δράμας έκανε κάθε παιδικό όνειρο πραγματικότητα, δημιουργώντας από το μηδέν αυτοκινητάκια για παιδιά. Ο γιος του, Πέτρος-Βίκτωρ, θυμάται τις πρώτες του βόλτες, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τη χαρά των φίλων του όταν ερχόταν κι η δική τους σειρά να το οδηγήσουν.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
«Γυάρος: “Αγάπα το κελί σου”»

O Θεόδωρος αγωνίζεται για τα ιδανικά του σε μία εποχή που δεν του το επιτρέπει. Στα 20 του χρόνια, η προδοσία του συγκατοίκου του γίνεται ο λόγος για να σταλεί στην εξορία, μαζί με χιλιάδες πολίτες που διώχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
«Η μέρα που χάσαμε την ξεγνοιασιά μας»

Την ώρα που ο τουρκικός στρατός φτάνει στο Μαραθόβουνο Αμμοχώστου, η Μαρία Λιασή μπαίνει με την οικογένειά της σε ένα αυτοκίνητο και φεύγουν προς το άγνωστο.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
«Το νυφικό του πολέμου»

Μία νέα κοπέλα ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο, την πατρίδα του αρραβωνιαστικού της, για να παντρευτούν. Είναι όμως Ιούλιος του 1974 κι η τουρκική εισβολή, τους ανατρέπει κάθε σχέδιο κι όνειρο.


«Gyaros: ‘Love your cell’»

Theodoros is fighting for his ideals in a time when this is forbidden. At the age of twenty, the betrayal of his house mate leads to him being sent into exile, together with thousands of other citizens who were persecuted during the dictatorship.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info
Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.