ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Ζέλι Λοκρίδας, Κυριακή 20/10 στις 14:00

ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Ζέλι Λοκρίδας, Κυριακή 20/10 στις 14:00

ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Ζέλι Λοκρίδας
Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 14:00

Το Ζέλι Λοκρίδας στη Φθιώτιδα μας γνωρίζει η «Κυριακή στο Χωριό Ξανά», ταξιδεύοντας στην ορεινή Στερεά Ελλάδα σε υψόμετρο 450-550 μέτρων, στο καινούριο επεισόδιο του νέου κύκλου της αγαπημένης εβδομαδιαίας εκπομπής της ΕΡΤ3, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 14:00.

Ο Κωστής Ζαφειράκης και οι συντελεστές της εκπομπής μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι από την προϊστορία ως την εποχή του καπνού – που αποτελεί ένα από τα παραγόμενα προϊόντα του χωριού και της περιοχής – και το σήμερα.

«Να πιείς της Ζέλης το νερό, να πιείς της Αρτοτέντζας, να πιείς και της Αρνόβρυσης που ‘ναι για τους λεβέντες». Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους  για τα γαμήλια έθιμά τους, τα προξενιά, τον Σύλλογο Γυναικών, το θρυλικό «Λιβανατέικο», τα ποιήματά τους και την ξεχωριστή τους σχέση με τον Όσιο Σεραφείμ, τον πολιούχο του χωριού. Στο Ζέλι οι δρόμοι έχουν ονόματα με «βαριά ιστορία»: οδός Ανεξαρτησίας, οδός 25ης Μαρτίου…

Ανακαλύπτουμε το καστρομονάστηρο του Προφήτη Ηλία. Μαγειρεύουμε στο σπίτι της Κατερίνας προβατίνα με γλυκό τραχανά. Και το γλεντάμε με την καρδιά μας, αφού «όταν χορεύεις με την ψυχή σου, τα πόδια ζωγραφίζουν».

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Νώντας Μπέκας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Νώντας Μπέκας
Ήχος: Κλεάνθης Μανωλάρας
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Νίκος Καλαβρυτινός
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη-β. παραγωγής: Φοίβος Θεοδωρίδης