ΕΡΤNEWS: ΠΡΕΜΙΕΡΑ «Φάσμα» – «Το κρυμμένο ποτάμι» & «Το όνομα των νεκρών»...

ΕΡΤNEWS: ΠΡΕΜΙΕΡΑ «Φάσμα» – «Το κρυμμένο ποτάμι» & «Το όνομα των νεκρών» | 21.10.2024

ΕΡΤNEWS

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00
«Φάσμα»
«Το κρυμμένο ποτάμι» & «Το όνομα των νεκρών»

Το «Φάσμα» επιστρέφει στο ΕΡΤNEWS, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00, παρουσιάζοντας όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας σε βάθος. Η ενημερωτική εκπομπή με παρουσιαστές τους Γιάννη Παπαδόπουλο, Αλεξία Καλαϊτζή, Έλενα Καρανάτση, Ελβίρα Κρίθαρη και Νιόβη Αναζίκου εξετάζει θέματα που απασχολούν την κοινωνία, ρίχνει φως σε αθέατες πτυχές των γεγονότων αναδεικνύοντας άγνωστες ιστορίες και κρίσιμα ζητήματα που χάνονται μέσα στον καταιγισμό της πληροφόρησης. Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής δίνει χώρο και χρόνο στην έρευνα, με στόχο την τεκμηριωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση.

«Το κρυμμένο ποτάμι»

Ένα τμήμα του Κηφισού δεν το έχει δει ανθρώπινο μάτι σχεδόν επί δύο δεκαετίες. Το «Φάσμα» μπαίνει με σπηλαιολόγους στο εγκιβωτισμένο κομμάτι του ποταμού κάτω από την εθνική οδό στο οποίο πλέον γίνονται εργασίες καθαρισμού και τα ευρήματα είναι δυσάρεστα. Επισκεπτόμαστε το Εθνικό Αστεροσκοπείο που έχει όλα τα δεδομένα που συνθέτουν τα σενάρια επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και ειδικούς για την επόμενη μέρα του μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής.

 «Το όνομα των νεκρών»

Η εκπομπή ταξιδεύει στο χωριό Άδελε της Κρήτης. Εκεί, το 1941, οι κατοχικές δυνάμεις των Ναζί διέταξαν την ομαδική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού του χωριού. Πάνω από 80 χρόνια αργότερα οι απόγονοι τους με τη βοήθεια πλέον της σύγχρονης τεχνολογίας και ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου DNA προσπαθούν να δώσουν όνομα στους νεκρούς τους.

Αρχισυνταξία: Λάζαρος Μπέλτσιος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Φλωριώτης

Δείτε το trailer.