ΕΡΤ3 – CINEMA 22-24/10

ΕΡΤ3 – CINEMA 22-24/10

ΕΡΤ3 CINEMA

Τρεις ταινίες του διεθνούς κινηματογράφου θα προβάλει η ΕΡΤ3 στο Cinema της από την Τρίτη 22 έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου

00:00 | Οι Στάχτες μιας Αγάπης [Ash is Purest White]
Δράμα, συμπαραγωγής Κίνας-Γαλλίας-Ιαπωνίας, 2018

«Οι Στάχτες μιας Αγάπης» [Ash is Purest White], σε σκηνοθεσία του σημαντικότερου Κινέζου σκηνοθέτη της νέας γενιάς, του βραβευμένου Ζία Ζανγκέ, είναι μια ιστορία αγάπης, πάθους και βίας που διαδραματίζεται από το 2001 μέχρι το 2017, σε μια Κίνα που συνεχώς αλλάζει.

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Κιάο, φιλενάδας του Μπιν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του τοπικού νυχτερινού κέντρου και μικρο-μαφιόζος στην Ντατόνγκ. Η Κιάο σώζει τον αγαπημένο της από τη δολοφονική επίθεση μιας αντίπαλης συμμορίας και καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία. Όταν αποφυλακίζεται, αναζητά τον πρώην σύντροφό της σε μια άγνωστη σε αυτή πλέον χώρα, για να αντιμετωπίσει την εχθρότητά του. Έτσι στήνει το δικό της μαγαζί με παράνομο τζόγο.

Η ταινία καταγράφει ταυτόχρονα ένα προσωπικό ταξίδι αλλά και την συλλογική πορεία μιας χώρας, ενώ παίρνει και μια φεμινιστική τροπή, καθώς η πρωταγωνίστρια έρχεται αντιμέτωπη με προκαταλήψεις, ατυχίες, και με μια κοινωνία που την παραδέχεται μόνο όταν δεν ξεφεύγει από την προκαθορισμένη θέση της γυναίκας μέσα στους αιώνες.

Διακρίσεις/Βραβεία: Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (2018).

Σκηνοθεσία: Zhangke Jia
Παίζουν: Tao Zhao, Fan Liao, Zheng Xu

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

00:15 | Χαμένες Ψευδαισθήσεις [Lost Illusions / Illusions Perdues]
Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση
Ρομαντικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας-Βελγίου, 2021

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850) που αρχικά εκδόθηκε σε τρία μέρη – «Οι δύο ποιητές» το 1837, «Ένας μεγάλος άντρας της επαρχίας στο Παρίσι» το 1839 και «Τα βάσανα του εφευρέτη» το 1843 – η ταινία «Χαμένες Ψευδαισθήσεις» [Lost Illusions / Illusions Perdues] ακολουθεί τη ζωή του Λυσιέν, ενός νεαρού επαρχιώτη από την Αγκουλέμ, που αναζητά τη λογοτεχνική δόξα στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης της Δυναστείας των Βουρβόνων στον γαλλικό θρόνο (1814-1830).

Υπόθεση: Ο Λυσιέν είναι ένας νέος και άσημος ποιητής της Γαλλίας του 19ου αιώνα. Έχει μεγάλες προσδοκίες και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του. Έτσι αφήνει το πατρικό του σπίτι στην επαρχία, για να κυνηγήσει τα όνειρά του στο Παρίσι. Σύντομα θα βρεθεί χαμένος σε μια μεγάλη πόλη, όπου κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους και της υποκρισίας.

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ζανολί
Σενάριο: Ξαβιέ Ζανολί, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Ζακ Φιεσί
Πρωταγωνιστούν: Μπενζαμέν Βουαζέν, Βενσάν Λακόστ, Σαλόμ Ντεβέλ, Σεσίλ Ντε Φρανς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ξαβιέ Ντολάν, Ζαν Μπαλιμπάρ, Αντρέ Μαρκόν, Λουί Ντο Ντε Λενκεσένγκ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου

00:30 | Ντε Γκωλ [De Gaulle]
Βιογραφικό ιστορικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας, 2020

Η ταινία «Ντε Γκωλ» [De Gaulle], ένα ιστορικό, βιογραφικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2020, σε σκηνοθεσία και σενάριο του ειδικευμένου στην εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου Γκαμπριέλ Λε Μπομάν, αφηγείται την ιστορία του μεγάλου Γάλλου στρατηγού που οργάνωσε την Αντίσταση των Γάλλων εναντίον των Ναζί από το βρετανικό του ορμητήριο, τόσο ως πολιτικού άντρα όσο και ως πατέρα και συζύγου.

Υπόθεση: 1940. Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του, η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του, θα εκφωνήσει έναν πύρινο λόγο στο BBC, που θα τον καταστήσει σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Λε Μπομάν
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Ουιλσόν, Oλιβιέ Γκουρμέ, Κατρίν Λασέ, Ιζαμπέλ Καρέ