Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το φαινόμενο του δωσιλογισμού στη δεκαετία του ’40,...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το φαινόμενο του δωσιλογισμού στη δεκαετία του ’40, στην εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» | Σάββατο 19.10.2024

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το φαινόμενο του δωσιλογισμού στη δεκαετία του ’40
στην εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι»

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, στις 13:00 ώρα Ελλάδας

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, οι «Ιστορικοί Περίπατοι», με τη Μαριλένα Κατσίμη, θα ταξιδέψουν στην πολυτάραχη δεκαετία του ’40 και με οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη θα εστιάσουν στο φαινόμενο του δωσιλογισμού.

Η μελέτη του ελληνικού δωσιλογισμού, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, είναι μία εθνικά άβολη υπόθεση, καθώς αναδεικνύει ότι δεν ήταν όλο το έθνος που αντιστάθηκε στον κατακτητή, αλλά ένα κομμάτι του συνεργάστηκε και μάλιστα ασκώντας απύθμενη βία εναντίον των υπολοίπων. Το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» είναι ένα τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας, καθώς με τρόπο συναρπαστικό αναδεικνύει τις κυρίαρχες διαστάσεις του δωσιλογισμού και μας βοηθάει να κατανοήσουμε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την ιστορία μας.

Στην εκπομπή ακούγονται σπάνιες ηχογραφήσεις από τη δεκαετία του ’40, από την προσωπική συλλογή του ερευνητή και μουσικού παραγωγού Κώστα Γιαννακόπουλου.

Επιμέλεια-παραγωγή-παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος
Μετάδοση: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, 13:00-14:00 ώρα Ελλάδας

 

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.
  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».
  • Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ