ΕΡΤ1- Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος
Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 1η και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 στις 20:00, προγραμματίστηκε η εκπομπή «Στους δρόμους των Ελλήνων» K8 (Ε) W με τη Μάγια Τσόκλη και συγκεκριμένα τα επεισόδια «Αστόρια» και «Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης» αντίστοιχα.
Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2024
«Αστόρια»
Από τα 5 boroughs (δημοτικά διαμερίσματα) της Νέας Υόρκης, το Queens είναι ο μεγαλύτερος δήμος και ο πιο πολυπολιτισμικός. Εκεί βρίσκεται και η γνωστή σε όλους μας, Αστόρια. Οι Έλληνες που καταφθάνουν στην Αμερική στο γύρισμα του 20ού αιώνα, ως μέρος ενός τεράστιου κύματος μετανάστευσης αγροτικών πληθυσμών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι κυρίως από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Από μικρά ορεινά χωριά της Λακωνίας ή της Αρκαδίας, ταξιδεύουν μέσα σε σκοτεινά αμπάρια πριν αντικρίσουν το άγαλμα της Ελευθερίας και αποβιβαστούν στο Ellis Island.
Όσοι αποφασίζουν να αναζητήσουν εργασία και κατοικία στη Νέα Υόρκη επιλέγουν στην αρχή το Μανχάταν και μετά το 1900 το πιο προσιτό Μπρούκλιν, το οποίο και εκθειάζουν τόσο πίσω στην πατρίδα, που αποκτούν το προσωνύμιο «Μπρούκληδες». Οι αλλαγές μεταναστευτικής νομοθεσίας το 1952 και το 1965 φέρνουν στην Αμερική ένα νέο κύμα μεταναστών. Πολλοί από τους Έλληνες που επιλέγουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκατασταθούν τότε στην Αστόρια, που ως «Ελληνούπολη» θα βρίσκεται στην ακμή της με 60.000 Έλληνες στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μία από τις οικογένειες που κατοικούσαν εκεί, ήταν αυτή της Έλλης Πασπαλά.
Στο ταξίδι της αυτό, η Μάγια Τσόκλη θα συναντήσει την ηθοποιό Ανθούλα Κατσιματίδη, γέννημα-θρέμμα της Αστόρια, θα βρεθεί με εκπροσώπους συλλόγων και θα γνωρίσει τον DJ Serafim, που συμβάλλει συχνά στη διασκέδαση της Ομογένειας. Θα επισκεφθεί τον Εθνικό Κήρυκα, τη μοναδική ημερήσια εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα εκτός Ελλάδος, θα παρακολουθήσει ματς «των αιωνίων» στον σύλλογο Πανάθα και θα συνοδέψει τον σύλλογο Κρητών, «Ο Μίνως», στην Πέμπτη Λεωφόρο για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου…
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024
«Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης»
Στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης, που σήμερα λίγοι γνωρίζουν, το Λόουελ.
Γνωστό και ως το λίκνο της αμερικανικής Βιομηχανικής Επανάστασης, το Λόουελ υπήρξε από τις αρχές του 19ου αιώνα, και χάρη στην ορμητική «υδάτινη» δύναμη του ποταμού Merrimack, η καρδιά της Αμερικάνικης κλωστοϋφαντουργίας. Στα εργοστάσια του Λόουελ δούλεψαν στην αρχή κοπέλες της αμερικανικής υπαίθρου, που έμειναν στην ιστορία ως «The mill girls» και στη συνέχεια, όταν αυτές απαίτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αντικαταστάθηκαν από λιγότερο απαιτητικούς μετανάστες.
Οι Έλληνες έρχονται μαζικά να δουλέψουν στα εργοστάσια του Λόουελ γύρω στο 1892, και το 1900 είναι κοντά στους 1.800. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι αγρότες κυρίως Μανιάτες, Λάκωνες και Μεσσήνιοι. Τους Πελοποννήσιους ακολουθούν Μακεδόνες, Θεσσαλοί και σιγά σιγά μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα και η παροικία του Λόουελ γίνεται, στις αρχές του 20ού αιώνα, η πιο πολυπληθής (μετά τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο) ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα υποδειγματικό Greek town!
Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, γενέτειρα της Ολυμπίας Δουκάκη αλλά και του Jack Kerouac, η Μάγια Τσόκλη συναντά ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, τον επιστήμονα, επιχειρηματία και ευεργέτη Γιώργο Μπεχράκη. Επισκέπτεται ένα από τα λίγα εναπομείναντα δυναμικά ολοήμερα ελληνικά σχολεία, γνωρίζει τα περήφανα μέλη της Οργάνωσης Ελληνοαμερικανών Βετεράνων, αλλά και εκπροσώπους της νέας γενιάς, που δημιουργούν μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες νέους δεσμούς με την Ελλάδα.
Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Συμεωνίδης.