ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Τσίπουρο|20/12

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Τσίπουρο|20/12

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Τσίπουρο
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 18:30

Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που  στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 18:30 στην ΕΡΤ3, μας γνωρίζει τα πάντα για το τσίπουρο και την αποσταγματοποιία.

Η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» ξεκίνησε το οδοιπορικό της στα αποστάγματα από το Σουφλί Έβρου, όπου παρακολουθούμε πώς γίνεται ο τρύγος του σταφυλιού, μαθαίνουμε για το πώς πρέπει ο αμπελουργός να συμπεριφερθεί στο κλήμα, αλλά και για τις ποικιλίες που ενδείκνυνται για να παραγάγει κανείς ποιοτικό τσίπουρο.

Οι συντελεστές της εκπομπής, στη συνέχεια, έφτασαν στη Σαμοθράκη, όπου ενημερώνονται για τη διαδικασία της απόσταξης. Κατανοούμε για ποιο λόγο πρέπει να απορρίπτουμε τις «κεφαλές» και τις «ουρές» του αποστάγματος, τι είναι τα γράδα και τι το διπλό βράσιμο. Μαθαίνουμε πώς πρέπει να μεταφέρουμε και πώς να αποθηκεύουμε τα αποστάγματα, αλλά και γιατί πρέπει να τα αφήνουμε να «ηρεμήσουν» προτού τα καταναλώσουμε.

Καθώς, όμως, τα τσίπουρα μπορεί να είναι και παλαιωμένα, το «Από το Χωράφι στο Ράφι» ταξίδεψε στις Σέρρες, σε ένα σύγχρονο αποσταγματοποιείο, όπου πληροφορούμαστε για το πώς ο τρόπος κατασκευής και η προέλευση του βαρελιού επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, πόσο μπορεί να διαρκέσει η παλαίωση και τί αρώματα μπορεί να προσδώσει στο περιεχόμενο και κυρίως πώς πρέπει να το καταναλώνουμε για να το απολαύσουμε.