ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Κριθάρι & Μπύρα
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 18:30
Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 18:30 στην ΕΡΤ3, μας γνωρίζει τα πάντα για το κριθάρι και την μπύρα.
Τελικά πίνουμε την μπύρα μας με αφρό ή τον «σπάμε»; Πόσοι τύποι μπύρας κυκλοφορούν και σε ποια θερμοκρασία ενδείκνυνται να τους απολαύσουμε; Το φως και η ζέστη πώς επηρεάζουν το περιεχόμενο σε μια φιάλη μπύρας, και γιατί κάποιες μπύρες ονομάζονται απαστερίωτες και αφιλτράριστες; Έχει διαφορά η μπύρα στο κουτάκι από το βαρέλι;
Σε αυτά και πολλά άλλα ακόμη ερωτήματα προσπάθησε να αναζητήσει απαντήσεις η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» της ΕΡΤ3. Επισκεπτόμαστε μια μεγάλη μονάδα ζυθοποίησης στη Θεσσαλονίκη και ενημερωνόμαστε για όλα τα στάδια παραγωγής της μπύρας. Από το πώς γίνεται η παραλαβή, η αποθήκευση και όλη η επεξεργασία του βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέχρι το τελικό προϊόν, μέσα στη φιάλη, το κουτάκι και το βαρέλι.
Επειδή όμως μπύρα χωρίς πρώτη ύλη δεν μπορεί να γίνει, νωρίτερα σε ένα ταξίδι στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών η εκπομπή παρακολούθησε το αλώνισμα του κριθαριού. Με τη βοήθεια παραγωγών και γεωπόνων, πήρε πληροφορίες για τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται μια ποιοτική παραγωγή, για όσα ισχύουν σχετικά με τη λίπανση και τη φυτοπροστασία και για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σπυρί ώστε να γίνει αποδεκτό από τις ζυθοποιίες.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης – Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη