ERTFLIX INTERNATIONAL
Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Το ERTFLIX International, παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.
Πρόκειται για μία συνεργασία της Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, και την Ε’ Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή προβολή του αφιερώματος στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Από τις 9 Φεβρουαρίου οι Έλληνες ανά τον κόσμο μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν σχετικού αιτήματος (on demand) το ειδικό αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικές εκπομπές και σπάνιο υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Παρασκήνιο» περιλαμβάνεται το επεισόδιο «Ζωντανή Ανθολογία – Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» με κολάζ από πλάνα πολιτών, που απαγγέλουν στους δρόμους της Αθήνας στίχους από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.
Μια ξεχωριστή πτυχή του αφιερώματος για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι η παρουσίαση της ελληνικής ποίησης μέσα από την ελληνική μουσική. Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει το επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος», στο οποίο σκιαγραφείται το πορτρέτο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δύο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.
Ειδικότερα:
«Παρασκήνιο»: Ζωντανή Ανθολογία, Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη | ΕΡΤ Αρχείο
Το επεισόδιο είναι ένα κολλάζ από πλάνα πολιτών που απαγγέλουν στους δρόμους της Αθήνας στίχους από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Πολίτες, που επιλέγονται τυχαία σε δρόμους, πλατείες και άλλα μέρη των Αθηνών, διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα του μεγάλου ποιητή, ως αφιέρωμα για το θάνατό του.
«Εποχές και Συγγραφείς»: Διονύσιος Σολωμός |α, β,& γ μέρος| Σειρά Ντοκιμαντέρ
Σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους. Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.
Από τη Γέννηση του έως τον Ύμνο (Α’ Μέρος)
Παρακολουθούμε τα παιδικά χρόνια και την οικογενειακή κατάσταση του Σολωμού, στα πρώτα του έργα αλλά και σε ιστορικά στοιχεία για τα Επτάνησα.
Η Κερκυραϊκή Περίοδος (Β ‘Μέρος), Σύγχρονες Προσεγγίσεις (Γ’ Μέρος)
Tο δεύτερο και τρίτο μέρος επικεντρώνονται στον ποιητή και το έργο του με βάση τις σύγχρονες φιλολογικές μελέτες γύρω από αυτό, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα – Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Καλάβρυτα| Συναυλία
Μια συναυλία, πραγματικός ύμνος στην Ελευθερία, που δεν αφήνει ασυγκίνητο, κανένα Έλληνα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάζοντας τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένο από τον Νικόλαο Μάντζαρο, σε διεύθυνση, ενορχήστρωση και επεξεργασία του συνθέτη και μαέστρου Άλκη Μπαλτά.
Μαζί της συμπράττουν, η Μικτή Χορωδία και η Παιδική Χορωδία «Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας», ενώ η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη απαγγέλει, εμβόλιμα, αποσπάσματα.
Σαν Όνειρο Πρωινό, Εμμανουήλ Κριαράς: Μνήμες ενός αιώνα, |Ντοκιμαντέρ
Ο Εμμανουήλ Κριαράς, καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, και σπουδαίου ερευνητή της ελληνικής γλώσσας. Υπέρμαχος του δημοτικισμού ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στην Κρήτη, ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε από τους πρωτεργάτες και βασικούς πρωταγωνιστές της επικράτησης της δημοτικής γλώσσας. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα βήματά του στη Μήλο, στα Χανιά, στο Παρίσι, στη Θεσσαλονίκη. Παραθέτει εικόνες και διηγήσεις του ίδιου για την προσωπική και ακαδημαϊκή του ζωή από το 1906 ως το 2005. Περιγράφει τη γνωριμία του με σημαντικότατους λόγιους του 20ού αιώνα (όπως τον Ψυχάρη, τον Καζαντζάκη κ.ά.) και αναφέρεται στους αγώνες του για τον δημοτικισμό. Φίλοι, συνεργάτες και μαθητές του μιλούν για εκείνον και το έργο του, καθώς και για το Αρχείο του, που το άφησε ως παρακαταθήκη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την ολοκλήρωση του Λεξικού Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας.
«Η περιπέτεια ενός ποιήματος»- Μανόλης Αναγνωστάκης, Μίκης Θεοδωράκης| ΕΡΤ Αρχείο
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» σκιαγραφείται το πορτρέτο του Μανόλη Αναγνωστάκη και παρουσιάζονται τραγούδια βασισμένα στην ποίησή του, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει τη γνωριμία του με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Αναφέρεται στην αλληλογραφία που είχαν με πρωτοβουλία του Μανόλη Αναγνωστάκη και η οποία οδήγησε στη συνεργασία τους και τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μιλάει για την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την μαχητική και σαρκαστική αντιμετώπιση της ζωής, που όπως λέει προτείνει ο ποιητής μέσα από τα έργα του. Επισημαίνει τη λιτότητα του έργου του, το οποίο μοιάζει να περικλείει στους λίγους στίχους και την επανάληψη των τίτλων των συλλογών το σύνολο της ζωής και του κόσμου στην ολότητά τους, αλλά υπογραμμίζει και την ιδιαίτερη σχέση του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη με την πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία μεταμορφώνεται στο έργο του σε μια πόλη όπου συντελούνται όλα τα ανθρώπινα δράματα. Ο Τίτος Πατρίκιος επιλέγει και διαβάζει αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές του φίλου του Μανόλη Αναγνωστάκη όπως το «ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ», ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαρία Δημητριάδη με τη συνοδεία μουσικών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Πανδής και Τάσος Καρακατσάνης, ερμηνεύουν μελοποιημένα ποιήματά του όπως το «ΜΙΛΩ», «ΧΑΡΗΣ» και «ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΙΟΙ». Η εκπομπή περιλαμβάνει απόσπασμα από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» όπου η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη μελοποιημένα έργα του Μανόλη Αναγνωστάκη.
«Συνθέσεις»: Ο Σύγχρονος Άνθρωπος και η Γλώσσα| Ενημερωτική εκπομπή
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης συναντά τον Τίτο Πατρίκιο και συζητούν για τον Σύγχρονο Άνθρωπο και την εξέλιξη της γλώσσας στην εποχή των νέων δεδομένων της επικοινωνίας.
«Παρασκήνιο» «Μάριο Βίττι: Νεοελληνιστής» | ΕΡΤ Αρχείο
Ο Μario Vitti γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ρωμιά.
Από τα μαθητικά του χρόνια, με την προτροπή του καθηγητή Δημήτρη Μάνου, άρχισε να μελετά την νεοελληνική λογοτεχνία και να αρθρογραφεί στο περιοδικό «Τέχνη» της Πόλης.
Ο Mario Vitti από πολύ νωρίς, άρχισε να μεταφράζει Έλληνες λογοτέχνες στα Ιταλικά και ιδιαίτερα τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Καζαντζάκη κλπ.
O Mario Vitti αφηγήθηκε στο φακό της μηχανής τη ζωή του και το έργο του, και περιέγραψε σπάνιες στιγμές από τις συναντήσεις του με τους πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες.
Για τον σπουδαίο νεοελληνιστή καθηγητή μίλησαν επίσης ο ποιητής και κριτικός Νάσος Βαγενάς, ο Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Άγγελος Δεληβοριάς ( διευθυντής του μουσείου Μπενάκη), ο Βρασίδας Κάραλης ( καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ), ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Διονύσης Καψάλης (διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης) και ο διδάκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας Φίλιππος Παππάς.
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος
Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση 1821 – 2021| Επετειακό Πρόγραμμα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, προσκάλεσε τους πρέσβεις 9 χωρών, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση.
Σκηνοθεσία : Μαρία Ανδρεαδέλλη
Δ/νση Παραγωγής : Αθηνά Βάρσου
Δίγαμμα, Θανάσης Βαλτινός| Εκπομπή ΕΡΤ για την δημιουργική γραφή
Κάποιοι λένε πως είναι ο σημαντικότερος. Κάποιοι λένε πως έγραψε για τις πληγές μας, για τα χρόνια τα ζόρικα, για όσα δεν τόλμησε κανείς να συλλαβίσει λέξεις. Κάποιοι λένε πως έφτιαξε έναν καθρέφτη γι’ αυτά που πέρασαν, να ‘χουν οι γενιές οι επόμενες, έναν τρόπο, το παρελθόν τους ν’ αντικρίζουν. Το επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Έλληνα πεζογράφο Θανάση Βαλτινό.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ERTFLIX International.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/ertflixinternational
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ertflixinternational/
Για να δείτε φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.
ERTFLIX INTERNATIONAL TRIBUTE TO GREEK LANGUAGE DAY
ERTFLIX International presents a special tribute to the International Greek Language Day, celebrated on February 9th, the anniversary of Greece’s national poet Dionysios Solomos.
This initiative is a collaboration between ERT’s Department for Greeks Abroad, the General Secretariat for Greeks Abroad and Public Diplomacy, and the E’ General Directorate of Public Diplomacy of the Ministry of Foreign Affairs, aiming for the widest possible international outreach. The tribute is under the auspices of the General Secretariat for Greeks Abroad and Public Diplomacy.
Starting February 9th, Greeks around the world will be able to enjoy on-demand the special tribute, featuring documentaries, concerts, dedicated programs, as well as rare footage from the ERT archive.
Included in the tribute is the episode “Living Anthology – Tribute to Odysseas Elytis” from ERT’s archival series “Behind the Curtain,” showcasing a collage of footage capturing citizens in the streets of Athens reciting verses from the poetry of Odysseas Elytis.
A notable feature of the tribute is its presentation of Greek poetry through music. The program features an episode from the series “The Adventure of a Poem,” highlighting the poet Manolis Anagnostakis, set to the music of Mikis Theodorakis, as this year marks the centennial of both great Greek creators.
Behind the Curtain – Living Anthology: Tribute to Odysseas Elytis | ERT Archive
This episode of “Behind the Curtain” is a collage of footage capturing citizens in the streets of Athens reciting verses from the poetry of Odysseas Elytis. Randomly selected passersby in streets, squares, and other public spaces of Athens read excerpts from the great poet’s work, as a tribute to his legacy.
Greek Writers and their Times: Dionysios Solomos – Parts I, II & III | Documentary Series
“Greek Writers and their Times” is a series of independent, self-contained documentaries that present literary figures—poets or prose writers—within the social context that shaped their work. To provide a deeper understanding, the episodes incorporate visual material from public and private archives, while scholars and experts discuss the authors and their contributions, offering viewers new insights.
From his birth to the Hymn (Part I): The first part of the episode explores Solomos’ childhood, family background, early works, and historical aspects of the Ionian Islands.
The Corfu period (Part II) & Contemporary Approaches (Part III): The second and third parts of the episode on Dionysios Solomos focus on the great poet and his work, examining modern literary studies that highlight his contribution to modern Greek literature.
National Symphony Orchestra: Hymn to Liberty – Kalavryta | Concert
The National Symphony Orchestra of ERT participated in the celebrations marking 200 years since the
Greek War of Independence, organized by the Region of Western Greece, with Hymn to Liberty by Dionysios Solomos, set to music by Nikolaos Mantzaros. A concert that stands as a true hymn to freedom, touching the hearts of all Greeks. The concert is conducted, orchestrated, and arranged by composer and maestro Alkis Baltas. Joining the orchestra are the Mixed Choir and Children’s Choir of the “Polyphonic Choir of Patras,” while mezzo-soprano Irini Karagianni recites select excerpts throughout the performance.
Like a Dream of Dawn: Emmanuil Kriaras, memories of a Century (Dir. Stella Theodoraki) | | Documentary
A documentary on Emmanuel Kriaras, professor of Medieval Greek Philology and a leading researcher of the Greek language. A fervent supporter of demotic Greek since his school years in Crete, Kriaras was one of the key figures in the movement for the adoption of the demotic language. The film traces his journey through Milos, Chania, Paris, and Thessaloniki, presenting images and personal accounts of his life from 1906 to 2005. It highlights his encounters with major intellectuals of the 20th century (such as Psycharis and Kazantzakis) and his lifelong efforts for linguistic reform. Friends, colleagues, and students share their insights on his work and legacy, particularly his invaluable archive, which he entrusted to the Center for the Greek Language for the completion of the “Lexicon of Medieval Greek Vernacular Literature.”
The Adventure of a Poem – Manolis Anagnostakis, Mikis Theodorakis | ERT Archive
In this episode of the series “The Adventure of a Poem”, the portrait of Manolis Anagnostakis is sketched, and songs based on his poetry, composed by Mikis Theodorakis, are presented.
Mikis Theodorakis describes his encounter with Manolis Anagnostakis and the friendship that developed between them. He talks about their correspondence, initiated by Anagnostakis, which led to their collaboration and Theodorakis’ musical adaptations of his poems.Poet Titos Patrikios speaks about Anagnostakis’ poetry, its combative and sarcastic approach to life, which the poet proposes through his works. He emphasizes the simplicity of Anagnostakis’ writing, which seems to encapsulate the entirety of life and the world within few lines and the repeated titles of his collections. He also highlights the unique relationship between Anagnostakis’ work and the city of Thessaloniki, which in his poetry becomes a place where all human dramas unfold.
Titos Patrikios selects and reads excerpts from Anagnostakis’ poetic collections, such as “Preliminary Draft of a Political Action” (ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ), while Mikis Theodorakis and Maria Dimitriadi, accompanied by musicians like Giorgos Dalaras, Petros Pandis, and Tassos Karakatsanis, perform his musicalized poems, including “Milo” (ΜΙΛΩ), “Charis” (ΧΑΡΗΣ), and “Old Roads” (ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΙΟΙ). The program also includes an excerpt from Nikos Koundouros’ film “The Songs of Fire” (ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ), where Maria Farantouri sings, under Mikis Theodorakis’ direction, the musical works of Manolis Anagnostakis.
Perspectives: The Modern Individual and Language | Informative Show
Giorgos Bampiniotis sits down with Titos Patrikios to discuss the modern individual and the evolution of language in the era of contemporary communication.
Behind The Curtain: “Mario Vitti: A Modern Greek” | ERT Archive
Mario Vitti was born in Constantinople in 1926 to an Italian father and a Rumi mother.
From his school years, encouraged by his teacher Dimitris Manos, he began studying modern Greek literature and writing for the magazine “Art of the City.”
From a very early age, Mario Vitti started translating Greek writers into Italian—especially Seferis, Elytis, Kazantzakis, and others. He taught modern Greek literature at Italian universities and quickly established himself as the foremost modern Greek scholar, with a rich literary output and significant discoveries.
Mario Vitti documented his life and work through his camera’s lens and recounted rare moments from his encounters with the most important Greek writers.
The great modern Greek scholar was also discussed by poet and critic Nasos Vagenas, Alexis Politēs (an honorary professor of modern Greek literature at the University of Crete), Angelos Delivorias (director of the Benaki Museum), Vrasidas Karalis (professor of modern Greek literature at the University of Sydney), historian Dimitris Arvanitakis, Dionysis Kapsalis (director of the Educational Foundation of the National Bank of Greece), and Dr. Filippos Pappas, a scholar of modern Greek literature.
Screenplay – Direction: Kyriakos Angelakos
Philhellenic Poetry and the Greek Revolution 1821 – 2021 | Commemorative Program
The President of the Republic, Katerina Sakellaropoulou, on the occasion of the 200th anniversary of the Greek Revolution, invited the ambassadors of 9 countries—France, the United States of America, Russia, the United Kingdom, Germany, Italy, Spain, Poland, and Romania—to recite poetry from their homelands inspired by the Greek Revolution.
Direction: Maria Andreadelli
Produced by Athina Varsou
Digamma: Thanasis Valtinos | A Show on Creative Writing by ERT
Some say he is the most important. Some say he wrote about our wounds, about the difficult years, about things that no one dared to spell out in words. Some say he created a mirror for those things that have passed, so that future generations would have a way to face their past. This episode is dedicated to the great Greek prose writer Thanasis Valtinos.
For more information, please visit ERTFLIX International website.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/ertflixinternational
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ertflixinternational/