ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Βουβάλια
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Κυριακή 18 Μαΐου, στις 16:30
Η σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, πάντα στην ΕΡΤ3, την Κυριακή 18 Μαΐου, στις 16:30, μας ενημερώνει για τον αυτόχθονα ελληνικό βούβαλο.
Το γάλα του χρησιμοποιείται για την παρασκευή του φημισμένου Καζάν Ντιπί, για λευκό τυρί, βούτυρο, παγωτό, αλλά και για ζυμαρικά. Το κρέας του αποτελεί βασικό συστατικό στον περιβόητο καβουρμά, όπως επίσης και σε λουκάνικα και μπιφτέκια, ενώ πλέον όλο και πιο συχνά μπορεί να το βρει κανείς σε προϊόντα ωρίμανσης και σε ιδιαίτερες κοπές.
Ο αυτόχθονας ελληνικός βούβαλος έχει καταφέρει να συνταυτιστεί με τον τόπο του ενδιαιτήματός του, την Κερκίνη Σερρών, όπου βρίσκεται ο βασικός πυρήνας του πληθυσμού του στη χώρα.
Η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» επισκέφθηκε το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα και παρακολούθησε το δυναμο-παραγωγικό αυτό ζώο να συμβιώνει αρμονικά με την υπόλοιπη ορνιθοπανίδα, σε ένα υπέροχο τοπίο που παραπέμπει σε άγρια Δύση – και γι’ αυτό προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το «Από το Χωράφι στο Ράφι» ενημερώθηκε για την προέλευση του ημιάγριου ζώου, τους λόγους που το οδήγησαν ένα βήμα πριν την εξαφάνιση και πώς, τελικά, το φιλότιμο και το πείσμα κάποιων κτηνοτρόφων – σε συνδυασμό αφενός με τον χαρακτηρισμό της φυλής ως σπάνιας και αφετέρου με την τουριστική ανάπτυξη της Κερκίνης – βοήθησε στη μερική ανάκαμψη του πληθυσμού του.
Παραγωγοί, μεταποιητές, αλλά και επιστήμονες δίνουν πληροφορίες για το πώς γίνεται η διαχείριση της εκτροφής του αυτόχθονα βούβαλου καθώς και για το οικοσύστημα μικρών καθετοποιημένων οικογενειακών επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζώο. Η εκπομπή κάνει βαρκάδα στην τεχνητή λίμνη της Κερκίνης και μαθαίνει πώς έχει επιτευχθεί η σύνδεση της εκτροφής του βούβαλου με τον τομέα του τουρισμού αλλά και τί πρέπει να γίνει προκειμένου η συνδυασμένη αυτή δραστηριότητα να γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη μελλοντικά.
Το «Από το Χωράφι στο Ράφι» καταγράφει πώς παρασκευάζονται διάφορα προϊόντα με γάλα και κρέας του αυτόχθονα βούβαλου, ενώ δεν παραλείπει να συγκεντρώσει προτάσεις για το πώς αυτά μαγειρεύονται ώστε να τα απολαμβάνουμε και στο σπιτικό τραπέζι μας.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης