ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Πορτοκάλι
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 16:30
Η αγαπημένη εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, πάντα στην ΕΡΤ3, την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 16:30 – και σε επανάληψη κάθε Παρασκευή στις 15:30 – μας παρουσιάζει το πορτοκάλι.
Το «Από το χωράφι στο Ράφι» ταξίδεψε στο Άργος, όπου το πορτοκάλι καλλιεργείται συστηματικά εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Επισκέφτηκε παραγωγούς και κτήματα και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για το ξεχωριστό αυτό προϊόν της ελληνικής παραγωγής: ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται στην περιοχή, πώς δημιουργείται το πολλαπλασιαστικό φυτικό υλικό, αλλά και ποιες καλλιεργητικές φροντίδες απαιτούνται ώστε το δέντρο να δώσει πολλά, ποιοτικά και εύγευστα πορτοκάλια.
Η εκπομπή συμμετείχε και στη συγκομιδή των καρπών και ακολούθησε τη διαδρομή τους προς τις μονάδες τυποποίησης. Εκεί, κατέγραψε τη διαδικασία πλύσης, διαλογής, ταξινόμησης και συσκευασίας τους και την αρχή του ταξιδιού τους προς τους πάγκους και τα ράφια του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη – αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής παραγωγής εξάγεται.
Το «Από το Χωράφι Στο Ράφι» επίσης επισκέφθηκε μια μονάδα χυμοποίησης. Εκεί βλέπουμε πώς γίνεται η παραλαβή και η σύνθλιψη των καρπών και μαθαίνουμε από τους ειδικούς για τις συνθήκες στις οποίες διατηρούν το συμπύκνωμα του χυμού, πώς γίνεται η παστερίωσή του και πώς εν τέλει τοποθετείται μέσα στις γνωστές τετραπάκ συσκευασίες.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης