ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ: Εβδομάδα αφιερωμένη στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας...

ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ: Εβδομάδα αφιερωμένη στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας 27 – 31/07/26, στις 23:00

ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ
Η Γη διψά, λιώνει και προειδοποιεί
Εβδομάδα αφιερωμένη στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας
27 – 31 Ιουλίου 2026, στις 23:00

Τι συμβαίνει όταν τα δάση χάνονται, οι πάγοι λιώνουν και οι υδάτινοι πόροι απειλούνται; Η ΕΡΤ3 παρουσιάζει από τη Δευτέρα 27 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 23:00, μία σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένων στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, αναδεικνύοντας τις πιέσεις που δέχονται τα οικοσυστήματα και οι φυσικοί πόροι αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Γης.

Μέσα από σημαντικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας τίθενται στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στα οικοσυστήματα, οι γεωπολιτικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής και η ολοένα εντεινόμενη διαμάχη για τη διαχείριση των περιορισμένων φυσικών πόρων του πλανήτη.

Από τα απειλούμενα δάση και την άγρια ζωή του Καναδά έως το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και τις επιπτώσεις της λειψυδρίας, η ΕΡΤ3 εστιάζει σε περιοχές του πλανήτη όπου οι περιβαλλοντικές αλλαγές διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δευτέρα 27 Ιουλίου

23:00 | Καναδάς: Η Φύση σε Κίνδυνο [Oil, Destroyed Forests & Starving Bears: The Other Face of Canada]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής 2024

Ο Καναδάς, μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες λίμνες, εντυπωσιακά βόρεια δάση και πλούσια άγρια ζωή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πίσω από την εικόνα ενός ανέγγιχτου φυσικού παραδείσου, αποκαλύπτεται μια πιο σύνθετη πραγματικότητα, όπου οι περιβαλλοντικές καταστροφές, η έντονη δραστηριότητα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και η πίεση στα οικοσυστήματα δημιουργούν νέες προκλήσεις για το μέλλον της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις μιας χώρας που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως και αναδεικνύει τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή εξάρτηση και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση φωτογραφίας: Ibar Aibar
Παραγωγή: Nova Prod

Τρίτη 28 Ιουλίου

23:00 | Σβάλμπαρντ – Οικολογική Κρίση και Γεωπολιτική [Svalbard. Thaw and Tension]
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, ισπανικής παραγωγής 2024

Η Αρκτική αλλάζει και το Σβάλμπαρντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Το νορβηγικό αρχιπέλαγος κοντά στον Βόρειο Πόλο βιώνει έντονες αλλαγές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ενώ η υποχώρηση των πάγων δημιουργεί νέες θαλάσσιες διαδρομές και εντείνει το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων για τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Η ταινία εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο αρκτικό οικοσύστημα και τη μετατροπή του Σβάλμπαρντ σε πεδίο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ενώ παρουσιάζει και τον ρόλο του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου Σπόρων, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Σκηνοθεσία: Pilar Requena
Παραγωγή: RTVE Corta

Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Ιουλίου

23:00 | Η Μεγάλη Δίψα [Thirst – What Happens When All Our Water Is Gone]
Σειρά ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων, γερμανικής παραγωγής 2022

Το νερό, ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος για τη ζωή στον πλανήτη, μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα του 21ου αιώνα, καθώς η λειψυδρία εξαπλώνεται και οι κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα παγκόσμια κρίση. Η σειρά ταινιών τεκμηρίωσης, “Η Μεγάλη Δίψα”, εξετάζει τις επιπτώσεις της λειψυδρίας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία έως το Αφγανιστάν και τη Γερμανία.

Μέσα από προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες ανθρώπων που βιώνουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, η σειρά αποκαλύπτει πώς η κλιματική κρίση μεταμορφώνει το τοπίο, απειλεί τη βιοποικιλότητα και εντείνει τις συγκρούσεις για την πρόσβαση στα αποθέματα του νερού.

Τετάρτη 29 Ιουλίου
Επεισόδιο 1: Μάχη για το νερό [The Battle for Our Water]

Το νερό, ένας πόρος που για αιώνες θεωρούνταν δεδομένος, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των κρισιμότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας αλλάζουν τα δεδομένα, επηρεάζοντας ακόμη και περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασφαλείς.

Πέμπτη 30 Ιουλίου
Επεισόδιο 2: Άνθρωπος εναντίον Φύσης [Man Versus Nature]

Η έλλειψη νερού δοκιμάζει τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Ποτάμια, λίμνες και υγρότοποι συρρικνώνονται, ενώ η προστασία των οικοσυστημάτων έρχεται αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες ανάγκες των κοινωνιών. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις συνέπειες της ξηρασίας στη βιοποικιλότητα και τις προσπάθειες προσαρμογής σε περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Παρασκευή 31 Ιουλίου
Επεισόδιο 3: Τα Τελευταία Αποθέματα [The Final Resources]

Καθώς οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι περιορίζονται, η διαχείριση και η κατανομή του νερού μετατρέπονται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το επεισόδιο εξετάζει τις συγκρούσεις, τις επιλογές και τα δύσκολα διλήμματα γύρω από την κατανομή ενός πόρου ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ανθρώπων και οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέες ισορροπίες και βιώσιμες πολιτικές διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων.

Σκηνοθεσία: Daniel Harrich

Τα ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.