ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Οδός Αγίου Πολυκάρπου –
Παράλληλοι αφηγηματικοί άξονες»
Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου, διοργανώνουν το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 μία ομπρέλα δράσεων στην οδό Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό και στο μηχανουργείο του εργοστασίου ΣΠΑΠ, ανιχνεύοντας τα αστικά κενά και τις αθέατες νησίδες της πόλης.
Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο των παράλληλων αφηγηματικών αξόνων και της μεταφοράς των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» στον πραγματικό χώρο. Για το συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων συνεργάζονται ο Σύλλογος Χωροτακτών και Πολεοδόμων Ελλάδας, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Η οδός Αγίου Πολυκάρπου είναι ένας μικρός και ασήμαντος δρόμος του Βοτανικού. Ωστόσο, η μεταμόρφωση του δρόμου στο πέρασμα των δεκαετιών κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα ταυτίζεται με την ίδια την ιστορία της πόλης αλλά και της χώρας. Είναι ο δρόμος κατά μήκος του οποίου χτίστηκαν τα πρώτα μεγάλα εργοστάσια κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, κοντά στην κοίτη του Κηφισού, αλλά και εκεί που συναντήθηκαν αργότερα παλιοί και νέοι πρόσφυγες, Ρομά, ρακοσυλλέκτες, επισκέπτες και νομάδες της πόλης. Αφετέρου, το εργοστάσιο ΣΠΑΠ στη Λεύκα του Πειραιά είναι το απομεινάρι της βιομηχανικής ταυτότητας μιας πόλης όπου το προσφυγικό συλλογικό τραύμα διαμόρφωσε την εργατική συνείδηση στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 είναι αναλυτικά οι εξής:
-Παραγωγή ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για την άγνωστη ιστορία της οδού Αγίου Πολυκάρπου, το οποίο θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από 12:00 έως 13:00.
-Διαδραστικός ανθρωπογεωγραφικός περίπατος στην οδό Αγίου Πολυκάρπου, από την οδό Αγίας Άννης έως και την οδό Σπύρου Πάτση (ώρα 14:30). Σημείο εκκίνησης είναι η πλατεία πάνω από τον σταθμό μετρό «Ελαιώνας». Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα τοπόσημα του δρόμου, τα οποία αναδύονται από το αστικό κενό και ταυτίζονται με την ιστορία της πόλης. Μεταξύ των τοποσήμων αυτών είναι το τσιμεντένιο κουφάρι του γηπέδου του Παναθηναϊκού, το οποίο ταυτίζεται με το σχέδιο της αποκαλούμενης «διπλής ανάπλασης», το οικόπεδο του πρώην εργοστάσιου της ΕΤΜΑ, το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της Σόφτεξ, το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, οι στάσεις της λεωφορειακής γραμμής «Αβέρωφ-Προύσσης», η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Συνομιλούν για τον χώρο οι: Καμπέρ Βαχτέτ (πρόεδρος συλλόγου ρακοσυλλεκτών «ΕΡΜΗΣ»), Ζέτα Καραγιάννη (δημοσιογράφος ΕΡΤ), Έφη Καραθανάση (αρχιτέκτονας-διδάκτωρ ΕΜΠ), Πέτρος Μάρκαρης (συγγραφέας), Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, (κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»), Θωμάς Σίδερης, (δημοσιογράφος ΕΡΤ-υποψήφιος διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας) και Σπύρος Φασούλας, (αντιπρόεδρος Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας).
-Έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων στον μαντρότοιχο του εργοστασίου Σόφτεξ, στη συμβολή των οδών Αγίου Πολυκάρπου και οδού Χαρτεργατών, φόρος τιμής στους εργάτες του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
-Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οδός Αγίου Πολυκάρπου, ροές και παράλληλες σχέσεις» (ώρα 19:30), εντός του μηχανουργείου του εργοστασίου ΣΠΑΠ στη Λεύκα του Πειραιά (είσοδος από οδό Φαλήρου).