Η «Έθνικ» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 02.02.2019

Η «Έθνικ» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 02.02.2019

 ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ»

Τελευταίο επεισόδιο: «Έθνικ μόδα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 17:00       

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η παράδοση. Ελληνική και μη, είναι από τα βασικότερα στοιχεία έμπνευσης για τους σχεδιαστές. Κάπως έτσι γεννήθηκαν μποέμ ιστορίες μόδας, έθνικ συλλογές με φλουριά από ελληνικές φορεσιές, φολκλόρ παιχνίδια μνήμης.

Tο μυαλό των δημιουργών που υπηρετούν τη λαϊκή παράδοση σήμερα, φεύγει μπροστά για να συνδυάσει αρχέγονες φόρμες με σύγχρονα υλικά. Να ντύσει τη σημερινή καθημερινότητα με μια μελλοντική ενόραση που όμως αγαπάει και τιμάει το χθες.

Στη μόδα, οφείλει να έχει κανείς έκτη αίσθηση. Ειδικά, εάν θέλει να φτιάξει πετυχημένες και διαχρονικές έθνικ εικόνες. Να μπορεί να προβλέψει τι θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα. Αυτός είναι άγραφος κανόνας. Κάθε τάση που αποθεώνεται προτού ανέβει στην πασαρέλα, είναι γραφτό να πεθάνει γρήγορα. Ενώ οτιδήποτε μας ξενίζει στην αρχή, γεννήθηκε για να μείνει.

Η ελληνική μόδα άργησε πολύ να αγαπήσει οτιδήποτε έθνικ, το εγχώριο φολκλόρ φόντο. Προτιμούσε πάντα να εμπνέεται από ξένους πολιτισμούς και κουλτούρες. Παλιομοδίτικες εικόνες με ένα κλείσιμο του ματιού στο σήμερα. Αιθέρια μακριά φορέματα με διαφάνεια, ανατολίτικα στοιχεία, κρόσσια, νέο μποέμ, πολλές αιθέριες και γενναιόδωρες στρώσεις από ύφασμα.

Έθνικ ιστορίες μόδας.  Ελληνικές, αυθεντικές, αληθινές. Λουιβιτονέ; Σίγουρα όχι. Made in Hellas, έτσι για αλλαγή.

Ο Βαγγέλης Κύρης, φωτογράφος μόδας με… αιτία, επενδύει στο παρελθόν με σεβασμό. Για να ξεσπάσει δημιουργικά στο σήμερα, με έθνικ φωτογραφίες, έθνικ συναισθήματα, έθνικ εμμονές, κεντητά αντικείμενα τέχνης που… γίνονται ξανά καινούργια!

Ως φωτογράφος μόδας, η Calliope, έχει δημιουργήσει τη δική της διάλεκτο. Τόσο με τον πολύ ξεχωριστό τρόπο που ντύνεται η ίδια, όσο και με τον τρόπο που εμπνέεται από παιδικές μνήμες. Από την πατρίδα, τη γεμάτη χρώματα Ελλάδα της παράδοσης αλλά και την Ελλάδα που είναι λουσμένη στο φως.

Η Ιωάννα Παπαντωνίου, κάνει μία εφ’ όρου ζωής σπουδή στο ένδυμα. Ενδυματολόγος, σκηνογράφος, ιστορικός του ενδύματος και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, δηλώνει πως ακόμη δεν έχει δει μια δυναμική απόδοση της ελληνικής παράδοσης από τους Έλληνες σχεδιαστές.

Το σχεδιαστικό δίδυμο Χάρης & Άγγελος, δηλαδή ο Χάρης Χουρμούζης και ο Άγγελος Τάσης, λειτούργησε με αφαίρεση για να δημιουργήσει απόλυτα σύγχρονες εικόνες με συναίσθημα, έμφαση στη λεπτομέρεια, ψυχή.

Η Έλενα Σύρακα, ως σχεδιάστρια κοσμημάτων που έχει σπουδάσει και σχέδιο μόδας, μπορεί να ακολουθήσει σε βάθος τον πολιτισμό ενός λαού. Να μελετήσει το πατρόν της παράδοσης, να γεμίσει γνώσεις, εικόνες, επιρροές και μετά να τις ξεχάσει. Για να φτιάξει απόλυτα σημερινά κοσμήματα που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

Ο Θύρος Κανελλόπουλος δεν φοβάται τις λέξεις. Σχεδιάζει τσάντες, τις κατασκευάζει, αντιγράφει με άποψη, επενδύει πλέον στην έθνικ διάσταση των αξεσουάρ με κρόσσια ή χωρίς, για να δηλώσει μποέμ και ο ίδιος…

Ο Bill Georgoussis, ένας φωτογράφος που στήνει ιστορίες από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, σκηνοθετεί μαυρόασπρες εικόνες με χρωματιστή αύρα. Εικόνες με ημερομηνία δημιουργίας αλλά χωρίς ημερομηνία λήξης.

 Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Παπανικόλα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης.

Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης.

Επιμέλεια ήχου: Απόστολος Ντασκαγιάννης.

Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης.

Μοντάζ: Δημήτρης Τσιώκος.

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος.

Παραγωγή: Foss On Air.